.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

  ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

O υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης περιόδευσε στους νομούς Αρκαδίας και Κορινθίας

30 Οκτωβρίου  2020 
 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
 


Στους νομούς Αρκαδίας και Κορινθίας περιόδευσε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ο υποψήφιος  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης.  
Το πρωί ο  κ. Τατούλης έφτασε στην Τρίπολη, όπου πραγματοποίησε σύντομη περιήγηση στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια επισκέφτηκε το εκλογικό κέντρο όπου συναντήθηκε με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος».  
Επόμενος  προορισμός της ημερήσιας περιοδείας του κ. Τατούλη ήταν το Βέλο Κορινθίας, όπου κατά την άφιξή του έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες, όπως και στο καφενείο όπου παραχώρησε σύντομη ομιλία. Κατά τη διάρκεια του λόγου του ο κ. Τατούλης διευκρίνισε για άλλη μία φορά ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν οι Πελοποννήσιοι ότι μπορούν και θέλουν να αναδείξουν την περιφέρεια σε πρότυπο τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης.  
Το βράδυ  της ίδιας ημέρας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης βρέθηκε στο Κιάτο, για την προγραμματισμένη ομιλία του. Η αποδοχή του κόσμου ήταν εξαιρετική και ο πεζόδρομος της οδού Κλεισθένους, μέχρι την πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, καθώς και οι γύρω δρόμοι, είχαν αποκλειστεί από νωρίς το απόγευμα. Με συνθήματα νίκης και χειροκροτήματα το κοινό υποδέχθηκε τον κ. Τατούλη, τον οποίο προσφώνησε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέδες. 
Ο κ. Τατούλης κάλεσε τους ακροατές του να γίνουν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Ο ίδιος απευθυνόμενος στο κοινό του επεσήμανε τα προβλήματα και τις μεγάλες δυνατότητες της Κορινθίας και συγκεκριμένα του Κιάτου και με σαφή λόγια  και ξεκάθαρο τόνο είπε : «Θα έλεγα ψέματα, αν ερχόμουν σήμερα εδώ να σας πω ότι εμείς διαθέτουμε για όλα τη μαγική συνταγή. Ειδικότερα για τα σκουπίδια μαγική συνταγή που να εξαφανίζει το πρόβλημα δεν υπάρχει. Δυστυχώς, η νοοτροπία που αναπτύχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δημιούργησε μια λογική πινγκ- πονγκ. Οι δήμοι δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους και οι νομαρχίες τις δικές τους. Με τον Καλλικράτη, το κορυφαίο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων περνάει πλέον ολοκληρωτικά στην περιφέρεια. Οπότε οι αλληλλοκατηγορίες σταματούν εδώ και εμείς αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη. Εμείς στη Νέα Πελοπόννησο είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το πρόβλημα, με βάση το εξής τρίπτυχο «μηδενικοί ρύποι- χαμηλό κόστος – οριστική λύση του προβλήματος».
Παράλληλα ο  κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στα αναπτυξιακά  έργα που αφορούν το νομό και θα προωθήσει άμεσα στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου δράσης του ο συνδυασμός : «Η αξιοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου, από τη στιγμή που υπάρχουν ώριμα χωροταξικά σχέδια είναι ανάμεσα στις πρώτες μας προτεραιότητες για το νομό. Αυτό το έργο σε συνδυασμό με την δημιουργία παράπλευρης οδού στον εθνικό οδικό άξονα, η οποία θα ανακουφίσει τη συγκοινωνία, θα δημιουργήσουν νέα αναπτυξιακή προοπτική τόσο για τις μεταφορές όσο και για τον τουρισμό, ο οποίος σήμερα, υπό το βάρος των κεντρικών μας προβλημάτων, μαραζώνει».

Τέλος, ο κ. Τατούλης μίλησε και για τον πολιτισμό που το χαρακτήρισε πυλώνα ανάπτυξης, όπου κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μετέχει σε αυτόν και ανέφερε τον πρωταρχικό στόχο του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», σύμφωνα με τον οποίο είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Σικυώνας, τόσο του αρχαιολογικού χώρου, όσο και του Μουσείου της σε σημαντικό πολιτιστικό κόμβο σε εθνικό και διεθνές προορισμό»..  
Αμέσως μετά την ομιλία του στο Κιάτο ο  κ. Τατούλης συνοδευόμενος από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Κορινθίας επισκέφτηκε  την πόλη της Κορίνθου, όπου παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της αείμνηστης Κορινθίας Δημιουργού Ευφροσύνης Χαστούπη - Παρούση στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. 
Το πρόγραμμα  του υποψήφιου Περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Λουτράκι, όπου βρέθηκε στο πάρτυ που πραγματοποίησε η νεολαία Κορίνθου στο κλαμπ WAVES. Οι νέοι υποδέχτηκαν τον κ. Τατούλη, ο οποίος διασκέδασε μαζί τους μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες κι εκείνοι τον ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως για την παρουσία του στην εκδήλωσή τους και του ευχήθηκαν καλή νίκη στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Βασίλης Γιαννακόπουλος: «η Αγία Παρασκευή θα γίνει μια πόλη που αξίζει να ζεις!» Η πόλη αλλάζει


O Βασίλης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Καρδαρίτσι της Αρκαδίας και εγκαταστάθηκε στην Αγία Παρασκευή στην δεκαετία του 60 όπου και φοίτησε στα δημόσια σχολεία στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνασίου.
Είναι πτυχιούχος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σχολή Κινηματογραφίας) και πτυχιούχος της Σχολής Ιπταμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενώ έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών ολοκληρωμένα σεμινάρια Συναλλακτικής Ανάλυσης Ποιοτικού Μάνατζμεντ, Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνίας - Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαίδευσης Ιπτάμενου προσωπικού της Ο.Α.
Ο Βασ. Γιαννακόπουλος έχει περισσότερα από είκοσι χρόνια συνδικαλιστικής δράσης και παρουσίας. Ξεκίνησε από πολύ νωρίς ως πρόεδρος των εργαζομένων του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας, ενώ αργότερα ως υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας διήλθε όλες τις προβλεπόμενες θεσμικά συνδικαλιστικές βαθμίδες του Εθνικού Αερομεταφορέα. Εκλέχθηκε μέλος του Σωματείου Συνοδών Φροντιστών και αργότερα αναδείχθηκε σε αιρετό πρόεδρό του. Ακολούθως εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΟΣΠΑ) και εκπρόσωπος – αντιπρόσωπός της στα συνέδρια της ΓΣΕΕ.Η κορύφωση της συνδικαλιστικής πορείας του ήταν η εκλογή του, μέσα από καθολική ψηφοφορία 10.000 υπαλλήλων, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας για πέντε χρόνια ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.Την ίδια περίοδο διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος των εργαζομένων της Ο.Α. στη Διεθνή Επιτροπή Μεταφορών (Ι.Τ.F) στο Λονδίνο και παράλληλα εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στις Βρυξέλλες.
Διετέλεσε Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής την περίοδο 2000 – 2002, διαδεχόμενος τον αείμνηστο Σταύρο Κώτση. Επίσης έχει ασκήσει καθήκοντα Αντιδημάρχου επί δημαρχίας του αείμνηστου Σταύρου Κώτση  υπεύθυνος για τους τομείς Αθλητισμού και Πολιτισμού. Είναι ο ιδρυτής του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού και πρώτος Πρόεδρός του.
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στην Ο.Κ.Ε. και εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και πρόεδρος της επιτροπής Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας της ΤΕΔΚΝΑ.
Επίσης υπήρξε σύμβουλος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακούς δήμους και στη Νομαρχία Αθηνών.

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά - Σοφία Βέμπο

Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος 1940-1941

Aπό την επίσκεψη του κ. Τατούλη στην Κόρινθο...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με θερμές χειραψίες και χαμόγελα υποδέχθηκαν τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, εργαζόμενοι και ασθενείς του ΙΚΑ της Κορίνθου. Ο κ. Τατούλης συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γιώργο Δέδε, αφού επιβράβευσε την τόσο σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται στο ΙΚΑ, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να κουβεντιάσουν εκτενώς τα θέματα που χρειάζονται άμεση επίλυση. Μετά από αρκετή συζήτηση ο υποψήφιος Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι μαζί με την αρωγή των εργαζομένων και των πολιτών : «Θα δημιουργήσουμε ασφαλιστικούς φορείς, αντίστοιχους των σημερινών απαιτήσεων, αποτελεσματικούς, αξιόπιστους, προκειμένου να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, να προαχθεί η διαφάνεια και φυσικά να εξυπηρετηθεί κάθε πολίτης με το βέλτιστο τρόπο».

Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, περιηγήθηκε στο κέντρο της Κορίνθου για αρκετή ώρα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πολίτες, οι οποίοι εγκάρδια τον χαιρετούσαν και του ευχόντουσαν να αναδειχθεί νικητής. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης από μεριά του τους διαβεβαίωνε ότι οι αγώνες του μαζί με τη δική τους τη δύναμη θα δώσουν επιτέλους καρπούς, για μια «Νέα Πελοπόννησο», ισάξια της ιστορίας και του φυσικού της πλούτου, που θα δώσει νέες προοπτικές στους κατοίκους, θα ανοίξει νέους ορίζοντες, θα βελτιώσει τις ζωές όλων, θα δημιουργήσει ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης με στοχευμένες στρατηγικές και πολιτικές, που ο ίδιος οι συνυποψήφιοι και συνεργάτες τους γνωρίζουν και έχουν σχέδιο για να τις υλοποιήσουν.  


Προτελευταίος σταθμός της ημέρας ήταν η ΔΟΥ Κορίνθου. Η συνάντησή του με την διευθύντρια, το προσωπικό αλλά και πολίτες που βρίσκονταν εκεί, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο φιλικό κλίμα. Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών για τον πολίτη με τον Πέτρο Τατούλη να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μέσω των δημόσιων υπηρεσιών, στόχο έχουμε, να οικοδομήσουμε από την αρχή νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες συναλλαγής μαζί τους, να κάνουμε σωστή κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού σε όλες τις θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες, να γίνει πλήρης μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται διαδικτυακά όλες οι υποθέσεις καθώς επίσης να αναδείξουμε τη δύναμη του καθενός χωριστά με τη δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου στον οποίο θα μπορούν όλοι ανεξαιρέτως να προβάλλουν τις παρατηρήσεις τους για τυχόν δυσλειτουργίες ή φαινόμενα αδιαφάνειας».


Η περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη έληξε με την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο Τρίπολης, η οποία συνοδεύτηκε από επευφημίες των παρευρισκομένων προς το πρόσωπό του, θερμές ευχές και εκτενή συνομιλία, που στόχο είχε να εμβαθύνει στα προβλήματα του τόπου και να δώσει επιτεύξιμες και άμεσες λύσεις.

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την Κυριακή 24 Οκτωβρίου θα περιοδεύσει στο νομό Αργολίδας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την Κυριακή 24 Οκτωβρίου θα περιοδεύσει στο νομό Αργολίδας.
Συγκεκριμένα:
10:30    Άργος
12:00    Ναύπλιο
13:00    Δρέπανο
18:00   Ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο στο Λυγουριό
20:30   Ομιλία στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου 

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

O υποψήφιος Περιφερειάρχης του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης θα επισκεφθεί το Δερβένι
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤην Πέμπτη 21/10/10 το πρωί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» κ. Πέτρος Τατούλης μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Δέδε και τους δεκαοχτώ υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους θα επισκεφθούν στις 09.30 το Δερβένι και στις 10.30 το Ξυλόκαστρο, όπου θα περιοδεύσουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πολίτες, και θα έχουν συναντήσεις με το Δήμαρχο και Περιφερειακούς Φορείς.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ Τατούλης θα βρίσκεται στην Τρίπολη.Στις 20.30 θα εγκαινιάσει την έκθεση του Απόστολου Γιαγιάνου με θέμα : «Μικρή αναδρομή στα 35 χρόνια πορείας σε μεγάλα και διεθνή εικαστικά κέντρα» στην αίθουσα τέχνης Κούρος, Πλατεία Άρεως.  
       

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Η Αριστερή - Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μοριά δίνει τη μάχη των Περιφερειακών Εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις αγωνιστών από διάφορες οργανώσεις, συλλογικότητες της αριστεράς αλλά και ανένταχτους αριστερούς από Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία αλλά και δυο Πανπελοποννησιακές αποφασίστηκε η δημιουργία κίνησης και η κάθοδος στις εκλογές στην περιφέρεια Πελοποννήσου με το όνομα «ΑΡΙΣΤΕΡΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ» και πολιτικό πλαίσιο της εκλογικής διακήρυξης την άμεση διαμόρφωση ενός προγράμματος πάλης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων και βασικούς άξονες:
 • Την ανατροπή του αντεργατικού προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου
 • Την άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία
 • Την έξοδο απ’ την ΟΝΕ και την ΕΕ, αποδέσμευση απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – μηχανισμούς όπως είναι το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ κ.α.
 • Την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο και την αύξηση φορολογίας του κεφαλαίου
 • Τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας, την από-υπαλληλοποίηση των ιερέων και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, τη διανομή της περιουσίας της στα φτωχά λαϊκά στρώματα.
 • Το χάρισμα – διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοικία σε όλους τους εργαζόμενους
 • Τη ρύθμιση των χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάρισμα – διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας
 • Την τιμωρία όλων όσων συνέβαλαν στη διασπάθιση, στην κακοδιαχείριση, στην κλοπή του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου πλούτου (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί υπάλληλοι και στελέχη)
 • Τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα χωρίς χαράτσια
 • Την δραστική περικοπή των αμυντικών δαπανών και επιστροφή όλων των στρατευμάτων
Ο Καλλικράτης ολοκληρώνει την αντιδραστική οργάνωση του κράτους.
Η νέα περιφέρεια της Πελοποννήσου φτιάχνεται για περισσότερα κέρδη των καπιταλιστών και περισσότερα δεινά των εργαζομένων. Ο «Καλλικράτης» είναι η άλλη πλευρά της πολιτικής του μνημονίου.
Φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ενός συνολικού επανασχεδιασμού του κράτους για τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, που θα διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας κατά την καπιταλιστική διαχείριση και τις προϋποθέσεις για κερδοφόρα τοπική ανάπτυξη.
Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου και η μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιφερειών και επιμέρους περιοχών, αποτελούν βασικές πτυχές του.

Η δική μας πολιτική πρόταση δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα για να τη διεκδικήσει, να αγωνιστεί γι’ αυτήν και να την επιβάλλει. Από αυτήν την άποψη είναι μία πρόταση εξουσίας που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από μία κυβέρνηση του αγωνιζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών για την εργατική εξουσία.

Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που προτείνουμε, συνιστά την άμεση πολιτική διέξοδο από την κρίση και αφορά τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων και την επείγουσα αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό δεν θα περιμένουμε αν και πότε θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να πραγματοποιηθεί. Κατατίθεται ως πρόταση προς άμεση υλοποίηση και μας δεσμεύει να παλέψουμε για την προώθησή της από όποια θέση και αν βρεθούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους.
Επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο σύντροφος Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος από την Καλαμάτα. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι αντιπεριφερειάρχες και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι ανά νομό.
Καλούμε όλους και όλες, αγωνιστές και αγωνίστριες, συλλογικότητες από τον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς να δώσουμε μαζί τη μάχη των περιφερειακών εκλογών.
4 Οκτωβρίου 2010

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία Πέτρου Τατούλη στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης του συνδυασμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Με ιδιαίτερη επιτυχία και εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή πολιτών από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης του Συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, από τον επικεφαλής του συνδυασμού, υποψήφιο περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη. Της παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης προηγήθηκαν εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες του Πέτρου Τατούλη κ.κ.: Τρύφωνα Κολλίντζα,  καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Σκουτέλη, ιατρού νεφρολόγου, Ντίνου Μακρόπουλος,  Διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Θρασύβουλου Μανιού, αναπληρωτή καθηγητής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης."Εργαζόμαστε ήδη για την επόμενη μέρα, μια ομάδα επιστημόνων, τεχνοκρατών και επαγγελματιών, που συνέβαλαν σε αυτό το σχέδιο" ξεκαθάρισε προς τους ακροατές με την έναρξη της ομιλίας του ο Πέτρος Τατούλης καταθέτοντας το Σχέδιο Δράσης το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε " δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο κείμενο, σαν κι αυτά που γράφουν επαγγελματίες του είδους, αλλά έχουμε αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις, έχουμε κοστολογήσει και καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας συγκεκριμένες, ξεκάθαρες λύσεις και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα".
 

"Με ξέρετε και σας ξέρω καλά" συνέχισε ο υποψήφιος περιφερειάρχη αναφερόμενος στην πορεία του και συνέχισε: "Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη σταθερή μου πορεία, την ανυποχώρητή μου στάση σε ζητήματα αρχών και ιδεών, τις ισότιμες, ακομμάτιστες σχέσεις που για χρόνια μαζί δημιουργήσαμε. Ξέρετε ότι εγώ, εσείς, εμείς ποτέ δεν αλλάξαμε. Εμείς, καταφέραμε να κάνουμε εδώ και καιρό τη μεγάλη υπέρβαση, χτίζοντας πάνω σε στιβαρές ανιδιοτελείς και διαπροσωπικές βάσεις μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που αναπτύξαμε."

Στη συνέχεια και πριν ξεκινήσει την αναλυτική παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης κάλεσε "σε στράτευση τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και των πέντε νομών της περιφέρειας", ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας αναφέροντας: "Στις 7 Νοεμβρίου θα βιώσουμε  μια πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση. Πρωτόγνωρη γιατί αφορά ένα νέο θεσμό, τον «Καλλικράτη», κυρίως όμως  γιατί γίνεται εν μέσω μιας κρίσης, που όμοια της δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ ως χώρα μετά την μεταπολίτευση. Μια κρίση που ξεσκέπασε την γύμνια του Πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Μια κρίση που μας φέρνει όλους μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα."
Επεκτείνοντας την σκέψη του αυτή ο Πέτρος Τατούλης έκανε μια προβολή της κρίσης στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στην τομή που αποτελεί για αυτήν ο νόμος "Καλλικράτης" αναφέροντας: "Γενικότερα, σε κάθε κοινωνική οργάνωση πρέπει να εμφανιστούν πρώτα τα εκφυλιστικά φαινόμενα , προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργηθούν και τα αντισώματά τους. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Νέα Εποχή. Το πρώτο στάδιο του αυτοδιοικητικού εγχειρήματος έκλεισε τον κύκλο του. Σήμερα έχουμε πια δημιουργήσει τα αντισώματα για να καταπολεμήσουμε και τις τοπικές μας ασθένειες. Με απλά λόγια. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση,  παρόμοια με αυτήν που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος. Να θεραπεύσουν το παλιό και άρρωστο. Να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Να δώσουν προοπτική ευημερίας στον τόπο τους."

Δίνοντας ένα έντονο χαρακτήρα αισιοδοξίας αναφέρθηκε στην  ανεξάρτητη πρωτοβουλία του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" λέγοντας:

"Σήμερα που η κρίση ξεθώριασε τα πολιτικά κλισέ, που τα κομματικά παιχνίδια είναι παρωχημένα και αποκρουστικά, δημιουργήθηκε  μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία.  

Πρωτοβουλία που βρήκε αφετηρία στους πολίτες και μετά εκφράστηκε πολιτικά. Και αυτό εγγυάται και την επιτυχία της. Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία.

Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα.

Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται.

Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες. Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά.

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας." και προσέθεσε:

"Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την  αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στην Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Πάντως, την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή  συνέπεια, που όλοι βιώνουμε. Δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος.

Σήμερα, ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Διλήμματα που τίθενται ευκαιριακά, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, δεν είναι απλώς ανόητες σοφιστείες. Είναι επικίνδυνες παλαιοκομματικές πρακτικές, με τις οποίες διαχρονικά συγκρούστηκα. Και είναι πολύ πιο επικίνδυνες σήμερα σ’ αυτές τις συνθήκες.

Είναι επικίνδυνες γιατί εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο,  μπροστά στο πρόβλημα. Αδιαφορούν για το κόστος μπροστά στην κομματική σκοπιμότητα. Αυτές οι πρακτικές όμως μας οδήγησαν εδώ. Αυτές τις πρακτικές πρέπει να αποβάλουμε. Κάποιοι αρκούνται στο να δηλώνουν αυτοδιοικητικοί.  Ξεχνώντας ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες μάχονταν ενάντια στον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να  τον καταγγέλλουν με σφοδρότητα. Πώς είναι δυνατόν όταν δεν τον πιστεύουν, να τον υπηρετήσουν; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να περιμένουμε από αυτούς αποτέλεσμα;"

Συνεχίζοντας ο Πέτρος Τατούλης αντιπαρέβαλε την ελπίδα και την προοπτική που η πρόταση του συνδυασμού 'Νεα Πελοπόννησος" θέτει στο Σχέδιο Δράσης:

"Εμείς, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας. Στη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε/ αυτόνομη/ Περιφερειακή Ανάπτυξη.   
   
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, ένα μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.  Και αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες. Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο. Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται σημαντική τεχνογνωσία και συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.  
Εμείς, στη «Νέα Πελοπόννησο», εργαστήκαμε και συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο. Η Πελοπόννησος ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια."
Στο σημείο αυτό ο υποψήφιος περιφερειάρχης περιέγραψε το τοπίο εφαρμογής του "Καλλικράτη" και την δυναμική του συνδυασμού στην διεκδίκηση αποτελεσματικής και αποδοτικής εφαρμογής του:
"Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Και θα τις εξαντλήσουμε. Χρηματοδοτικά Εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμιά Ελληνική Περιφέρεια θα αποτελέσουν πηγή άντλησης κεφαλαίων.
Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική.
Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα;
Τρίτον, επειδή εμείς στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης.
Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου. "
Με το μήνυμα " Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ" ο Πέτρος Τατούλης στην συνέχεια της ομιλίας του ζήτησε την συστράτευση των πολιτών" Σε αυτό το εγχείρημα σας θέλουμε συμμέτοχους. Την πρόταση μας για τη Νέα Πελοπόννησο την παρουσιάζουμε δημόσια. Κι αυτό είναι βασική πολιτική μας επιλογή.

Θέλουμε να κριθούμε στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης, που καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας, αλλά και μετά , την ώρα της δουλειάς, της υλοποίησης και του αποτελέσματος. Η προσωπική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή.  Αυτή η ιστορία είναι για εμένα και η μεγάλη μου ευθύνη για το κοινό μας αύριο.

Ένα αύριο για εσάς συμπολίτες μου, που θα είναι απόλυτα  ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου υπόσχεση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών  των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του ελληνικού λαού.
Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές. Πάντα πίστευα σε μια ισότιμη σχέση με τον Πολίτη.  Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος.

Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο." και συνέχισε " Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Οι εποχές που αρκούσε ο καπάτσος πολιτικάντης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια,  επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία.

Τα διλήμματα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται,  ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια.

Είναι ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι στο μνημόνιο». Για να μην πω, απόπειρα πολιτικής απάτης. Για εμάς το δίλημμα είναι «ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος»;  «Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»; «Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»; «Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;  

Τελικά πού θέλουμε να πάμε «μπροστά ή πίσω»; Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε.

Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια  και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε τη Νέα Πελοπόννησο, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως.

Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…  

Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο.

Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών. Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.
Καταλήγοντας ο Πέτρος Τατούλης μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών: "Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  παράδειγμα για την  ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ." ανέφερε μέσα σε χειροκροτήματα από τους παρισταμένους.

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Ομογενής 107 ετών... στο Μαϊάμι

 

 

Μαϊάμι01.10.2010
Γεννήθηκε το 1903, τότε που οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη στην ιστορία μηχανοκίνητη πτήση με το αεροπλάνο τους το «Φλάιερ Ι» (Flyer I), ενώ η ιστορία του αυτοκινήτου άλλαζε οριστικά με την ίδρυση της «Ford Motor Company».
Ο λόγος για την Μαίρη Δημάκη, την μακροβιότερη γυναίκα του Μαϊάμι, η οποία, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να διαθέτει μία «θαυμαστή μνήμη και κοφτερό μυαλό», όπως αναφέρει ο Tεό Kαράντζαλης, σε ρεπορτάζ του στην «The Miami Herald». Άλλωστε, ο Δρ. Stephen Coles, καθηγητής γεροντολογίας στο πανεπιστήμιο UCLA, της Καλιφόρνιας, έχει αποφανθεί ότι η κ. Δημάκη, στα 107 της χρόνια, είναι ακόμα «νεαρή».
Η Μαίρη Δημάκη μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1920, από την Προύσα της Μικράς Ασίας, για να εγκατασταθεί ένα χρόνο αργότερα στο Μαϊάμι, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Στα 107α γενέθλιά της, στις 9 Σεπτεμβρίου, συγγενείς και φίλοι διοργάνωσαν στο σπίτι της μια σεμνή γιορτή. Μαζί τους και ο Δήμαρχος του Μαϊάμι, Tόμας Ριγκελάντο, που της επιφύλαξε μία μεγάλη έκπληξη. Τιμώντας την μακροχρόνια προσφορά της στην κοινότητα, της επέδωσε την διακήρυξη την πόλης για την καθιέρωση της 9ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Μαίρης Δημάκη», ενώ της τραγούδησε με όλους τους παριστάμενους το «Happy Birthday to you».
«Κάτι τέτοιο πρέπει να το επιδώσει κανείς προσωπικώς», τόνισε ο Δήμαρχος Μαϊάμι, ενώ τα μάτια της κ. Δημάκη γέμισαν από δάκρυα χαράς, από την τιμή που της επιφυλάχθηκε.
Και όταν ρωτήθηκε για την ηλικία της, είπε πως οι κυρίες δεν επιθυμούν να μοιραστούν τις πληροφορίες αυτές, όταν γερνούν.
«Όταν με ρωτούν πόσο χρονών είμαι, δίνω πάντοτε την ίδια απάντηση: Είμαι 39», είπε χαριτολογώντας η κα Δημάκη.
Ο ελληνικός πολιτισμός και η θρησκεία παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της κ. Δημάκη, η οποία δεν παραλείπει να αναφέρει πως αμέσως μετά τη γέννησή της οι γονείς της την πήγαν στον Ιορδάνη ποταμό, για να την βαφτίσουν εκεί όπου είχε βαπτιστεί ο Χριστός. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αγίας Σοφίας, το 1927, τότε που ο ναός βρισκόταν ακόμη στη διεύθυνση 1501 Northeast 1st Avenue.
Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της;
«Προσεύχομαι κάθε μέρα και τρώω πολλά ελληνικά φαγητά», είπε η Δημάκη. Μαγειρεύει συνήθως μόνη της, παραδέχεται όμως, ότι μερικές φορές παραγγέλνει φαγητό και από το ελληνικό εστιατόριο «Μαρία». Βέβαια, δεν καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά, ούτε καπνίζει. Της αρέσει να κάθεται δίπλα στο παράθυρο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βλέπει τηλεόραση και να συνομιλεί με τις φίλες της στο τηλέφωνο.
Η ίδια δηλώνει, ότι απολαμβάνει την ανεξαρτησία το να μένει μόνη της ακόμα και σήμερα, αλλά υπολογίζει στον «νεαρό» ανιψιό της, Κώστα Ευθυμίου, σήμερα 83 ετών, ο οποίος την επισκέπτεται καθημερινά και πάνε μαζί για ψώνια. Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος στο Νότιο και Δυτικό Μαϊάμι, επιβεβαιώνει ότι «σπρώχνει η ίδια το καρότσι στο κατάστημα Publix».
Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα προσωπικά της είδη είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες, που έχει τοποθετήσει στο περβάζι του τζακιού, ενώ πάνω στον τοίχο είναι κορνιζαρισμένη η συγχαρητήρια επιστολή που της έστειλε στα 105α γενέθλιά της ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
Σήμερα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γαλλίδα Εζενί Μπλανσάρ, 114 ετών, η οποία γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1896. Ως το μακροβιότερο άτομο που έχει ποτέ αναφερθεί και καταγραφεί επίσημα, αναφέρεται άλλη μία Γαλλίδα, η Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ