.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Έγκλημα στο σιδηρόδρομο...Στη διάλυση, ακόμη και αποδοτικών γραμμών, οδηγείται ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής στα μέσα σταθερής τροχιάς διαπιστώνουν «παράδοση στο οδικό μονοπώλιο» και καταγγέλλουν «απαξίωση της ‘πράσινης’ ανάπτυξης».
Η υποβάθμιση
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η μαζική κατάργηση σιδηροδρομικών γραμμών και δρομολογίων στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο ευαγγελίζεται την «εξυγίανση του ΟΣΕ». Εκτιμάται ότι, μέσα από την εφαρμογή κρίσιμων άρθρων του σχετικού νόμου, τα 2/3 της χώρας απειλούνται να μείνουν χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο, γεγονός το οποίο επιπλέον καθιστά άχρηστες υποδομές οι οποίες πρόσφατα αναβαθμίστηκαν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (βλ. Κόρινθος-Ναύπλιο, Έδεσσα-Φλώρινα, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα). Παράλληλα, εγκαταλείπονται τροχαίο υλικό, εξειδικευμένο προσωπικό και εκπαίδευση η οποία κόστισε εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους.
Αποτελεί κοινή διεθνή παραδοχή το γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή, οικολογικά και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα φιλοξενεί το αραιότερο δίκτυο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ: 2.500 χλμ (με κατεύθυνση να μειωθούν σε λιγότερα από 1000), έναντι περίπου 4.500 χλμ τα οποία της αναλογούν βάσει της αναλογίας πληθυσμού και έκτασης. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να απασχολούνται 12.000 εργαζόμενοι (μέσα από τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονται σε περίπου 3.000). Αυτά μάλιστα ισχύουν σε μία περίοδο κατά την οποία η χρήση μη ρυπογόνων μέσων, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, προτάσσεται ως απάντηση στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση.
Αντίθετα, οι ελληνικές μεταφορές παραδίδονται, ηθελημένα ή όχι, στα ιδιωτικά μονοπώλια των ΚΤΕΛ, των παραχωρησιούχων αυτοκινητόδρομων και των εθνικών εργολάβων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος Σουφλιά με αντικείμενο τις παραχωρήσεις των αυτοκινητόδρομων εξομοίωσε τις σιδηροδρομικές γραμμές με δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, κλπ, τα οποία πλέον ο ΟΣΕ υποχρεώνεται να απομακρύνει με έξοδα του οργανισμού (!) προκειμένου να εγκατασταθούν τα εργοτάξια των παραχωρησιούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί για έργα νέας ταχείας γραμμής προς την Πάτρα, η ΕΡΓΟΣΕ τοποθετεί εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού.
Περικοπές βάσει ανακριβών ελλειμμάτων
Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερη ανάρτηση του tvxs.gr, για τις επικοινωνιακές ανάγκες εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδιασμού, ο ΟΣΕ συνδέθηκε με «διαστημικά» ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι περίπου το 85% από αυτά αφορά δάνεια και τοκοχρεωλύσια τα οποία «φόρεσε» η πολιτεία επί σειρά ετών στον οργανισμό, χωρίς η ίδια να καταβάλλει τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση.
Ως «χαριστική βολή» λειτουργούν οι μαζικές περικοπές γραμμών του ΟΣΕ και δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα τελευταία 3 χρόνια, οι οποίες συνοδεύτηκαν από αδράνεια στην ολοκλήρωση κομβικών έργων, όπως η νέα γραμμή προς Πάτρα, η ηλεκτροκίνηση, τα έργα Προαστιακού Αθηνών και Νέου Σταθμού Αθηνών και η σύνδεση λιμένα Ικονίου.
Ενδεικτική ήταν και η αιφνίδια κατάργηση -το καλοκαίρι του 2009- του Intercity, που συνέδεε τη Δυτική Θεσσαλία με την Αθήνα, παρέχοντας ένα κατά γενική ομολογία χρήσιμο και αποδοτικό δρομολόγιο: εξυπηρετούσε τον κόσμο που επιθυμούσε να κάνει τις δουλειές του στην Αθήνα, απασχολούσε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του μόνο ένα άτομο ως προσωπικό, ενώ είχε μερικά εκατομμύρια ευρώ έσοδα και πολύ λίγα έξοδα. Στο τελευταίο του ταξίδι το τρένο είχε πληρότητα 100%, κι όμως καταργήθηκε.
Γνώστες του αντικειμένου, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «δεν είναι δυνατόν π.χ. η γραμμή Πατρών-Πύργου που εμφάνιζε ημερήσια κίνηση 1300 επιβατών όταν είχε 8 ζεύγη δρομολογίων, να αξιολογείται σύμφωνα με την σημερινή κίνηση που παρουσιάζει μετά το 2009, οπότε αποψιλώθηκε δρομολογιακά και έμεινε μόνο με 2 ζεύγη. Σε ένα άλλο παράδειγμα αναφέρεται πως «ο πετυχημένος κατά γενική ομολογία Προαστιακός της περιοχής Καλαμάτας (προς Μεσσήνη / ΤΕΙ / Άνω Μεσσηνία / Κυπαρισσία) κρίνεται κι αυτός συγκυριακά: από 2000 επιβάτες ημερήσια κίνηση το 2008, έχασε στη συνέχεια κι αυτός μεγάλο μέρος της πελατείας του, επειδή τον Αύγουστο του 2009 αποψιλώθηκε από δρομολόγια (ή αναδρομολογήθηκε σε άσχετες ώρες άλλες αντ’ άλλων που δεν εξυπηρετούσαν τους σπουδαστές των ΤΕΙ) και απαξιώθηκε, παρά το γεγονός ότι είναι περιζήτητος από την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το «άδειο» τρένο από Καλαμάτα προς Μεσσήνη που καταργήθηκε.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για «αθηνοκεντρικό» σύστημα, καθώς από τα 50 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση) της επιδότησης στις άγονες γραμμές, «τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο Προαστιακός της Αθήνας, ο οποίος θα μπορούσε εν μέρει να επιδοτηθεί και από τις επιδοτήσεις για τις Αστικές Συγκοινωνίες που δίδονται στον ΟΑΣΑ, αφού σημαντικό μέρος του συγκοινωνιακού του έργου εκτελείται εντός των ορίων της ζώνης ΟΑΣΑ». Ως εκ τούτου, «δεν περισσεύουν χρήματα για να επιδοτηθούν γραμμές με σημαντική -τηρουμένων των αναλογιών- κίνηση», όπως «η γραμμή προς Φλώρινα, προς Τρίκαλα / Καλαμπάκα, οι γραμμές Αλεξανδρούπολης-Έβρου, Πατρών-Πύργου, Κορίνθου-Ναυπλίου / Τρίπολης και ο Προαστιακός της Καλαμάτας».
Οι φίλοι του σιδηρόδρομου
Φορείς όπως το δίκτυο για τη Δημόσια Συγκοινωνία και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, ΕΠΙΒΑΤΗΣ, αξιώνουν όχι καταργήσεις και περικοπές αλλά τον οργανωτικό εξορθολογισμό του ΟΣΕ, μέσα από«μελετημένα δρομολόγια που να μπορούν να αφαιρέσουν μεταφορικό φορτίο από τις οδικές μεταφορές».

Το τελευταίο τρένο στη γραμμή Πατρών-Καλαμάτας (λήψη στο Ζευγολατιό)
Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηρόδρομου, αφού διαπιστώνει ότι «με πρόσχημα τα ελλείματα (που σε μεγάλο βαθμό αφορούν το δημόσιο χρέος), δρομολογείται μια πρωτοφανής συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου», επισημαίνει πως «υπάρχουν τμήματα του δικτύου, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μεγάλης τουριστικής σημασίας, τα οποία με διαφορετικού τύπου εκμετάλλευση, προσανατολισμένη στις αιχμές και τις ιδιαιτερότητες της τουριστικής αγοράς (όπως γίνεται στο εξωτερικό), θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα και πηγή εσόδων για την τοπική οικονομίαγενικότερα:
• οδοντωτός Διακοφτό-Καλάβρυτα
• τρενάκι Πηλίου
• Ολυμπία-Κατάκολο
• Κόρινθος-Ναύπλιο / Τρίπολη
• Πέρασμα Νέστου
Yπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός» του 2008, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει ότι «στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές αστικού και υπεραστικού τύπου δίδεται προτεραιότητα» και πως «η κύρια στρατηγική περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου αύξηση της ασφάλειας, βελτίωση των ταχυτήτων και πύκνωση όλων των δρομολογίων των μέσων σταθερής τροχιάς αστικού και υπεραστικού τύπου (…) ολοκληρωμένη σιδηροδρομική σύνδεση και παροχή υψηλής ποιότητας συνδυασμένων μεταφορών σε όλους τους λιμένες που βρίσκονται πλησίον του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου», κ.ά.
Ο ΣΦΣ ζητά «με σχετική τροπολογία του νόμου, διπλασιασμό τουλάχιστον του ποσού των επιδοτήσεων των σιδηροδρομικών δρομολογίων (100 εκατ. ευρώ), ταυτόχρονα με την υλοποίηση των οργανωτικών και αναδιαρθρωτικών αλλαγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μείωση του μοναδιαίου λειτουργικού της κόστους», όπως και «τα κριτήρια δρομολόγησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να είναι αντικειμενικά και όχι να στηρίζονται σε αξιολόγηση των 2 τελευταίων ετών, όπου πολλές γραμμές υπολειτουργούσαν με ελάχιστα, άρα μη ελκυστικά, δρομολόγια (πχ Πελοπόννησος, Ανατ. Μακεδονία-Θράκη κλπ) ή δεν λειτουργούσαν καθόλου λόγω έργων ή επαναλειτούργησαν μετά πολύχρονη διακοπή και χωρίς διαφήμιση, με χρόνους διαδρομής μεγαλύτερους από τους στοχευόμενους από τα έργα ανακαίνισης (πχ γραμμή Τριπόλεως, Ναυπλίου)».
Επιπλέον, προτείνεται «οι Περιφέρειες να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος να επιδοτούν και αυτές τα δρομολόγια των «άγονων γραμμών», ενώ θα πρέπει στα πλαίσια του Σχεδίου Καλλικράτης να αναλάβουν συνολικά την αρμοδιότητα σχεδιασμού, παραγγελίας, ελέγχου και επιδότησης των δρομολογίων τοπικού, αστικού, προαστιακού και περιφερειακού χαρακτήρα τρένων και λεωφορείων, με δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένων δομών και ανάληψη πόρων».
Ωστόσο, επικριτές των κυβερνητικών επιλογών στο σιδηρόδρομο θεωρούν ότι οι σημερινές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες, καθώς «αγαλλιάζουν το πανίσχυρο αυτοκινητιστικό λόμπι στην Ελλάδα(μεγαλοεργολάβοι - παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων που σπέρνουν κάθε 30 - 40 χλμ πανάκριβα διόδια και ΚΤΕΛ – φορτηγατζήδες - μεγάλο / μεσαίο / μικρό αυτοκινητικό κεφάλαιο που θα μονοπωλήσει τις χερσαίες μεταφορές, με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος μεταφοράς κλπ)».

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Ζητάμε την άμεση μείωση των φόρων επί της τιμής των καυσίμων.


Δεν πάει άλλο με την τιμή της βενζίνης!Μέσα σε δύο χρόνια η τιμή της βενζίνης έχει υπερδιπλασιαστεί. 
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνουμε για κάθε λίτρο είναι φόροι, εισφορές, τέλη και φόροι στους φόρους.

Για τους κατοίκους της επαρχίας, όπου τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποτυπώδη, η σε τέτοιο βαθμό αύξηση της τιμής της βενζίνης στοιχειοθετεί όχι μόνο περιορισμό των μετακινήσεων μας αλλά και υποβάθμιση της ίδιας μας της ζωής.
Κάθε μέρα οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Κορινθίας είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο, στις δουλειές μας, στο σούπερ-μάρκετ, στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις.
Δεν είναι δυνατόν και ενώ η τιμή της βενζίνης, λόγω γεωπολιτικών συνθηκών πηγαίνει προς τα 2 ευρώ το λίτρο, η κυβέρνηση να κάνει την πάπια και να αδιαφορεί για την κατάσταση στην οποία περιερχόμαστε.

Η περαιτέρω αύξηση της τιμής των καυσίμων θα επισύρει αυξήσεις σε όλα τα αγαθά λόγω της αύξησης των εξόδων τόσο της παραγωγής όσο και της μεταφοράς.
Παράλληλα σε συνδυασμό με τα πανάκριβα διόδια θα μειώσει κι άλλο τις μετακινήσεις των πολιτών, επιφέροντας μείωση της τουριστικής κίνησης και την ολοκληρωτική νέκρωση της όποιας εμπορικής δραστηριότητας είχε καταφέρει με θυσίες να αντέξει.

Δεν αντέχουμε άλλο! Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των οικογενειών μας.
Ζητάμε την άμεση μείωση των φόρων επί της τιμής των καυσίμων.
Όχι άλλο κάρβουνο!


27.02.2011

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Marietta Fafouti & Leon @ Λιθογραφείο, Πάτρα - 19 ΦεβρουαρίουΤο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, το Λιθογραφείον παρουσιάζει δύο απο τα πιο ταλαντούχα ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής κοινότητας, την Marietta Fafouti με την μπάντα της και τον León.
O ποπ ρομαντισμός της Mariettas Fafouti συναντά τις ολοκληρωμένες pop-folk χορευτικές ιστορίες του León και μαζί μας καλούν σε ένα ταξίδι από τα μιούζικαλ των 60’s - 70’s μέχρι την παριζιάνικη new disco σκηνή των 90's.
ΙNFO:
Λιθογραφείον, Μαιζωνος 172β, Πάτρα
Εισοδος 10 ευρώ
Eισιτήρια προπωλούνται:
Musical , Dicsover -Παπασωτηρίου , Upstairs, Διηχο ,Ευοι Ευαν και στο Λιθογραφείον

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Οινοτουρισμός στη ΜεσσηνίαΧάρτης Περιφερειακής Ενότητας (νομού) Μεσσηνίας

Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Μεσσηνίας ο οινικός χάρτης περιλαμβάνει πολλά οινοποιεία αλλά πραγματικά επισκέψιμα είναι ακόμα λίγα. Τα περισσότερα βρίσκονται στους δήμους της δυτικής ακτής, όπου θα πρέπει οι οινόφιλοι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους για οινοτουρισμό στη Μεσσηνία.

Η περιήγηση για οινοτουρισμό στη Μεσσηνία ξεκινά από τα βορειοδυτικά, εκεί όπου ο αμπελώνας της Τριφυλίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Τριφυλία (Τοπικός Οίνος Τριφυλίας). Αρχή από την Κυπαρισσία με το κάστρο της, στη συνέχεια σταΦιλιατρά με τους Χριστιάνους και τα βυζαντινά μνημεία, από εκεί στους Γαργαλιάνους όπου τα οινοποιεία είναι πολλά. 

Δυνατότητες για οινοτουρισμό υπάρχουν και στη νοτιοδυτική Μεσσηνία όπου στον αμπελώνα της Πυλίας παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Πυλία (Τοπικός Οίνος Πυλίας). Το σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή του Νέστορα είναι το μυκηναϊκό ανάκτορο στονΆνω Εγκλιανό και νοτιότερα στην Πύλο το κάστρο, ο κόλπος με τη Σφακτηρία και ο βιότοπος της Βοϊδοκοιλιάς.
Έτσι, έχει γίνει το σημαντικό μέρος του ταξιδιού για οινοτουρισμό στη Μεσσηνία.

Τα ενδιαφέροντα, όμως, συνεχίζονται στη Μεθώνη με το κάστρο της, στην Κορώνη, στην Καλαμάτα, όπου υπάρχουν μερικά οινοποιεία αλλά και ποτοποιεία, στους αρχαιολογικούς χώρους Μεσσήνης και Θουρίας και στη Μεσσηνιακή Μάνη (ή Έξω Μάνη) και ιδίως στο Λεύκτρο

Ο συνολικός αμπελώνας της Μεσσηνίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Μεσσηνία (Τοπικός Οίνος Μεσσηνίας ή Μεσσηνιακός Τοπικός Οίνος).

Κρυφό χαρτί της Μεσσηνίας και ιδιαίτερος προορισμός η Σαπιέντζα με τον περίφημοφάρο της και το δάσος των αειθαλών πλατύφυλλων. Θα σας πάνε εκεί καΐκια από τη
Φοινικούντα.

Δείτε στο Γεωτρόπιο: στο τεύχος 523 για τον Νέστωρα τον Αγροτικό Οινοποιητικό
                               Συνεταιρισμό Μεσσηνίας
                               και στο τεύχος 528 για το τσίπουρο που παράγεται στην
                               Κυπαρισσία.

                                                      Δείτε στο Internet

Οινοποιεία - Παραγωγοί Κρασιού - Οινοτουρισμός στη Μεσσηνία
:
Οινοποιεία - Παραγωγοί Κρασιού - Οινοτουρισμός στην Τριφυλία:

    Κτήμα Αποστολόπουλου - Ράχες Κυπαρισσίας Τριφυλίας, επισκέψιμο οινοποιείο
                                                                                   προσεχώς (site Υ. Κ.)
    Κτήμα Δερέσκου - Αγριλιά Φλόκα Γαργαλιάνων Τριφυλίας, επισκέψιμο οινοποιείο
                                                                                     προσεχώς (site Υ. Κ.)
    Κτήμα Παναγιωτόπουλου - Πύργος Γαργαλιάνων Τριφυλίας, θέση Παχυμάρι
                                                                                        (& εδώ ή 
εδώ)
    Κτήμα Φράγκου - Μώραινα Φιλιατρών Τριφυλίας, επισκέψιμο οινοποιείο υπό
                                                                                           κατασκευή
    Νέστωρ, ΑΟΣ Μεσσηνίας - Πύργος Γαργαλιάνων Τριφυλίας, επισκέψιμο οινοποιείο

Οινοποιεία - Παραγωγοί Κρασιού - Οινοτουρισμός στην υπόλοιπη Μεσσηνία:

    Βιο VIN - Αεροδρόμιο Καλαμάτας, επισκέψιμο οινοποιείο
    Εύρυτος, Οινοποιείο Τσοπελάκου - Ζευγολατιό Μελιγαλά Οιχαλίας
    Οινομεσσηνιακή - ΒΙ-ΠΕ Καλαμάτας

Μετάβαση - Μετακινήσεις στη Μεσσηνία:

οδικώς: ο Αυτοκινητόδρομος Ανατολικής Πελοποννήσου Α7/Ε65, προερχόμενος
             από Τρίπολη, διασχίζει το ανατολικό τμήμα της Μεσσηνίας & καταλήγει στην
                                                                                                    Καλαμάτα

           ο 2ος κλάδος της Ολυμπίας Οδού Α9/Ε55, προερχόμενος από Πύργο,
           από το Καλό Νερό & μετά διασχίζει το βόρειο τμήμα της Μεσσηνίας &
           συναντά τον Α7/Ε65 βόρεια της Καλαμάτας στη διασταύρωση Τσακώνας

           σε συνέχεια της Ολυμπίας Οδού, η Εθνική Οδός 9 από το Καλό Νερό & μετά,
           διασχίζει το δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας (Καλό Νερό, Κυπαρισσία, Φιλιατρά,
                                                                       Γαργαλιάνοι, Πύλος, Μεθώνη)

           η Εθνική Οδός 82, προεχόμενη από Σπάρτη & Ταΰγετο, φθάνει στην
           Καλαμάτα & διασχίζει το νότιο τμήμα της Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Μεσσήνη,
                                                                                                   Πύλος)

           για καύσιμα: κατάλογος πρατηρίων ή Κουτσουμπός (ενίοτε off)

τραίνο: ΟΣΕ (& εδώ)

αεροπλάνο: αεροδρόμιο ΚαλαμάταςΟλυμπιακή (από Θεσσαλονίκη)

Για εσωτερικές μετακινήσεις: ΚΤΕΛ Μεσσηνίας (& τα δρομολόγια)
                                       ή Ταξί Μεσσηνίας ή MessiniaTaxi

Για ενοικίαση αυτοκινήτου: Alexander ή Great ή Kiriakoulis ή Napoleon
                                    ή Thomeas ή Verga

Για ενοικίαση δίτροχου: Alpha

Πρόγνωση καιρού (meteo.gr) για: ΚυπαρισσίαΦιλιατρά
Καλαμάτα
                                                         δείτε & το Weather Messinia -

Πολιτισμός - Τουρισμός στη Μεσσηνία:

Messinia Guide - πλήρης οδηγός της Μεσσηνίας
     Ανακαλύψτε τη Μεσσηνία - οδηγός της Μεσσηνίας από το επιμελετήριο

Μαραθόπολη (ή Μαραθούπολη) - οδηγός του επινείου των Γαργαλιάνων Τριφυλίας
     Μαραθόπολη - ακόμα ένας οδηγός για την τουριστική περιοχή των Γαργαλιάνων

Πύλος - Βοϊδοκοιλιά - οδηγός της περιοχής
     Γιάλοβα - οδηγός της περιοχής του δήμου Πύλου-Νέστορα

Φοινικούντα - τουριστικός οδηγός της περιοχής με προεκτάσεις σε όλη τη δ.κ. Μεθώνης
     Φοινικούντα - άλλος ένας οδηγός από τη δ.κ. Μεθώνης

Καλαμάτα - τουριστικός οδηγός της πόλης

Εξερευνήστε τη Μάνη - οδηγός Μεσσηνιακής (& Λακωνικής) Μάνης
    
Μεσσηνιακή Μάνη (ή Έξω Μάνη) - οδηγός της περιοχής του δήμου Δυτικής Μάνης
     Καρδαμύλη - πλήρης τουριστικός οδηγός της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Μάνης
     Παραλία Καλογριάς - οδηγός της παραλίας στη Στούπα Λεύκτρου Δυτικής Μάνης
     Στούπα - οδηγός της περιοχής του Λεύκτρου Δυτικής Μάνης από το σύλλογο
                                                                                                       επαγγελματιών

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας -

Οι Δρόμοι της Ελιάς - η ψηφιακή εκδοχή της έκδοσης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
                                                                                                              δείτε & το Blog

Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου - Καλαμάτα, Δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων

και 2 ιστότοποι χωρίς πρακτικό νόημα, έτσι για να υπάρχουν:
    Διαδημότική Πύλη Μεσσήνης, Αβίας, Πεταλιδίου, Θουρίας, Άριος
    Κεντρική Μεσσηνία : Ανδρούσα, Ανδανία, Άρφαρα, Μελιγαλάς, Τρίκορφο, Ιθώμη (Υ.Κ.)

Picture
Χάρτης δήμων Μεσσηνίας

Χάρτης των δήμων της Μεσσηνίας
από Καποδίστρια σε Καλλικράτη
Για να ξέρετε που βρίσκεστε στα επόμενα

Κάντε click στον χάρτη για να μεγαλώσει

Άλλα αξιοθέατα στη Μεσσηνία:

Παραδοσιακοί Οικισμοί της Μεσσηνίας - 3 κηρυγμένοι αυτόνομοι οικισμοί & τμήματα
                                                                                                       πόλεων ή κωμοπόλεων

Μοναστήρια της Μεσσηνίας - πληροφορίες για 18 μοναστήρια σε όλη τη Μεσσηνία
Οδοιπορικό στους Βυζαντινούς Ναούς της Κεντρικής Μεσσηνίας - (blog)

Αξιοθέατα δήμου Καλαμάτας

       στη δημοτική κοινότητα Καλαμάτας - & εδώ
             χωριά: ΑλαγονίαΝέδουσα
             Ψηφιακός Χάρτης Καλαμάτας - επιλέξτε τι θέλετε να δείτε
             Μνημεία & Μουσεία Καλαμάτας (& όχι μόνο) - ψηφιακή καταγραφή από το
                                                                                                      Πανεπιστήμιο Πάτρας
             Κάστρο Καλαμάτας - στο βόρειο άκρο της πόλης, 13ος αι. (λέγεται & της
                                                                                                  πριγκίπισσας Ιζαμπώ)
             Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας - Καλαμάτα
                   Ψηφιακή Συλλογή Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας -
             Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο - Καλαμάτα - δείτε & εδώ
             Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας - στο Αρχοντικό Κυριακού
             Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας - δείτε & εδώ
             Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας "Α. Τασσος" - σε ανακαινισμένο νεοκλασικό
             Πικανοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Καλαμάτας - Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο
             Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμάτας & το Σιδηροδρομικό Μουσείο (& εδώ)
             Γαλλικό Ινστιτούτο Καλαμάτας, Οικία Εφεσίου - νεοκλασικό κτήριο
             Δημαρχείο Καλαμάτας - διατηρητέο 2όροφο κτήριο 3 φάσεων
             Αρχοντικό Κυριακού - διατηρητέο 2όροφο αρχοντικό που στεγάζει το...
                                                                               Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας
             Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή - Καλαμάτα, οι 2 όψεις του παλαιού κτηρίου
                                                                ως όψεις του νεόκτιστου Πολιτιστικού Κέντρου
             Αρχαιολογικά Ευρήματα στα Ακοβίτικα - 3.5χλμ δυτικά της Καλαμάτας
             Γέφυρα στη θέση Άγιος Πολύκαρπος ή Λαγού Χάνι
             Μονή Βελανιδιάς (Ζωοδόχος Πηγή) - 7χλμ ΒΑ της Καλαμάτας
             Μονή Δήμιοβας - Ελαιοχώρι (Γιάννιτσα)

       στη δημοτική κοινότητα Άριος
             χωριά: ΆμμοςΑριοχώρι

       στη δημοτική κοινότητα Θουρίας
             Ελληνικά Ανθείας, Αρχαία Θουρία - Άνθεια

Αξιοθέατα δήμου Δυτικής Μάνης

       στη δημοτική κοινότητα Λεύκτρου
              χωριό: Καστανέα (Καστανιά, (blog)
              Πύργος Μούρτζινων - Παλιά Καρδαμύλη, μουσείο & σταθμός ενημέρωσης
                                                                        δικτύου μουσείων Μάνης - δείτε & εδώ
              Κάστρο Λεύκτρου (Beaufort ή Ωραίο Κάστρο)- σε λόφο μεταξύ Στούπας &
                                                                                                     Λεύκτρου, 1250 μ.Χ.
              Ναός Αγίου Νικολάου - Πλάτσα
              Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος - Νομιτσί

       στη δημοτική κοινότητα Αβίας
              Κάστρο Ζαρνάτας - Σταυροπήγιο (Βαρούσι) - δείτε & εδώ
              Φάρος Κιτριών - Κιτριές Δολών, περί τα 2χλμ νοτιοδυτικά από το χωριό

Αξιοθέατα δήμου Μεσσήνης

       στη δημοτική κοινότητα Μεσσήνης
              χωριά: ΔρακονέριΜυρτοποταμιά (Μυσερλί)
              Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη - Μεσσήνη

       στη δημοτική κοινότητα Αιπείας

       στη δημοτική κοινότητα Ανδρούσας (moriascultureπροβληματικό site)
              χωριό: Πολύλοφος
              Κάστρο της Ανδρούσας - στην ανατολική πλευρά του χωριού

       στη δημοτική κοινότητα Βουφράδος
              χωριά: ΒλάσηΧατζή
              Πολυλίμνιο - Χαραυγή - φαράγγι, πολλές λίμνες, καταρράκτες & μπανάκι, βουτιές
                                                                                                                δείτε & εδώ & εδώ

       στη δημοτική κοινότητα Ιθώμης
              χωριά: Βαλύρα (έδρα δ. κ. ενίοτε off), Μαυρομμάτι
             Αρχαία Μεσσήνη - Μαυρομμάτι (δείτε & εδώ)
                  Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνη - site του χώρου & του μουσείου
                       Μνημεία Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης - Μαυρομάτι
                       Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης - μικρή αρχαιολογική συλλογή - δείτε & εδώ
             Παλαιά Μονή Βουλκάνο (ή Βουρκάνο) - Μαυρομάτι, ΒΑ του χωριού στην κορφή
                                                                                                                  της Ιθώμης (767μ)
             Λαογραφικό Μουσείο Κάψια - Ρευματιά (Λούμι), ιδιωτικό

       στη δημοτική κοινότητα Πεταλιδίου
              χωριά: Αγία Σωτήρα (Πέρα), Αχλαδοχώρι

       στην τοπική κοινότητα Τρικόρφου (Βικιπαιδεία)

Αξιοθέατα δήμου Οιχαλίας

       Προορισμοί στην Οιχαλία - ένα καλό blog

       στη δημοτική κοινότητα Μελιγαλά
              Λαογραφικό Μουσείο Μελιγαλά -
              Ενετικό Κάστρο Μίλας - Μίλα

       στη δημοτική κοινότητα Δωρίου (site Y. K.)
              χωριό: Άνω Δώριο (Σουλιμά, blog), Κούβελα(ς) (blog)
              Μεσοελλαδική Ακρόπολη Μάλθης - Μάλθη - δείτε & εδώ

       στη δημοτική κοινότητα Είρας
              χωριά: ΑμπελιώναΣύρριζο (blog) - δείτε & Χωριά της Είρας (blog)

       στη δημοτική κοινότητα Οιχαλίας
              χωριό: Μερόπη (blog)

Αξιοθέατα δήμου Πύλου - Νέστορος

       στη δημοτική κοινότητα Πύλου 
              χωριά: ΊκλαιναΠύλος (έδρα δημοτικής κοινότητας)
              Ναυμαχία Ναυαρίνου - στον κόλπο της Πύλου - δείτε & εδώ & εδώ & εδώ
              Φωτογραφίες Πύλου & αξιοθέατων σε πολλές συλλογές - δείτε & εδώ
              Τα Κάστρα Παλαιόκαστρο (Παλιοναβαρίνο, Βοϊδοκοιλιά) & Νιόκαστρο (Πύλος)
              Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο - Πύλος - δείτε & εδώ
              Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ" - Παλαιό Γυμνάσιο
                                                                                                                                Πύλου
              Οικία Ολυμπιονίκη Κ. Τσικλητήρα - Πύλος
              Το Σπήλαιο του Νέστορα - Βοϊδοκοιλιά - δείτε & εδώ
              Αρχαιολογική Έρευνα στην Ίκλαινα

       στη δημοτική κοινότητα Κορώνης
              Το Κάστρο της Κορώνης -
              Ελαιοτριβείο Μουσείο - Χαρακοπιό
              Μουσείο Γεωλογικής Κληρονομιάς - Χωματερό

       στη δημοτική κοινότητα Μεθώνης (ελλειπέστατο site)
              Λαογραφικό Μουσείο Φοινικίου
              Σύμπλεγμα Οινουσσών - οι νησίδες Σαπιέντζα, Σχίζα (Καμπρέρα) & Αγία Μαρίνα
                                νότια του ακρωτηρίου Ακρίτας (Κάβο Γάλλο), περιοχή Natura 2000
                    Σαπιέντζα - η ΒΔ Οινούσσα κοντινότερη στην Φοινικούντα - δείτε & εδώ

       στη δημοτική κοινότητα Νέστορος
              χωριό: Αμπελόφυτο
              Παλάτι του Νέστορα - Άνω Εγκλιανός, το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό
                                                                                                                     ανάκτορο
              Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας -
              Παραπορτιανή - Χώρα, 4 ενωμένες εκκλησίες με εσωτερική επικοινωνία

       στη δημοτική κοινότητα Παπαφλέσσα (moriasculture, προβληματικό site)
                                                                                                             δείτε & εδώ
              χωριά: Βλαχόπουλο (έδρα δ.κ.), Μεταμόρφωση (Σκάρμιγκα, blog)

Αξιοθέατα δήμου Τριφυλίας

       στη δημοτική κοινότητα Κυπαρισσίας
              Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας - καλός οδηγός, Πρόγραμμα Προστασίας - Ανάδειξης
              Το Κάστρο της Αρκαδιάς (Κάστρο των Γιγάντων) - το κόσμημα της Κυπαρισσίας
              Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσσίας - στην Άνω Πόλη, στο πρώην Επαρχείο
              Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς - Ράχες, πρωτομυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι

       στη δημοτική κοινότητα Αετού
              χωριό: Κοπανάκι (έδρα της Δ.Κ.), Αετός (blog)

       στη δημοτική κοινότητα Αυλώνας (σύλλογος)
              χωριά: Αγαλιανή (blog), ΣιδηρόκαστροΦτέρη (Πτέρη, Σκλαβέικα)

       στη δημοτική κοινότητα Γαργαλιάνων
              χωριά: Βάλτα (blog), Πύργος (blog)
              Καταρράκτες της Βάλτας - στο δάσος της Βάλτας & τον ποταμό που καταλήγει
                                                                                                στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών
              Νήσος Πρώτη - 1.1 χλμ από τη Μαραθόπολη, με τη Μονή Γοργοπηγής με ξενώνα

       στη δημοτική κοινότητα Φιλιατρών
              δείτε τα Φιλιατρά (ενίοτε off
              Πέτρινο Χυτοσίδηρο Συντριβάνι - στη μέση της μεγάλης κεντρικής πλατείας
                                                                                                                    των Φιλιατρών
              Αγρίλης - το παραθαλάσσιο θέρετρο περί τα 6.5χλμ βόρεια των Φιλιατρών

        στην τοπική κοινότητα Τριπύλας
              Κάστρο Λαντζουνάτου (Σαφλαούρο, San Flauro) - Λαντζουνάτο
              Λαογραφικό Μουσείο Σελλά - Σελλάς

Δραστηριότητες στη Μεσσηνία:

ΔΕΠΑ Καλαμάτας - η δημοτική επιχείρηση πολιτιστικής ανάπτυξης
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας -
Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας -
Θεατρική Διαδρομή - ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Καλαμάτας
Θεατρικό Σχήμα ΣΥΝ 1 - Καλαμάτα (blog)
Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο - Φιλιατρά Τριφυλίας

Παραλίες με γαλάζια σημαία στη Μεσσηνία

Αθλητικός Φορέας δήμου Καλαμάτας - διοργανώνει & τα Παπαφλέσια

Ποδηλάτες Καλαμάτας (Critical Mass) - ποδηλατοπορεία τον Αύγουστο

ΕΟΣ Καλαμάτας - ο ορειβατικός σύλλογος
Πεζοπορικές Διαδρομές στο Μεσσηνιακό Ταΰγετο - 12 διαδρομές
Πεζοπορικές Διαδρομές στα Φαράγγια του Λεύκτρου Δυτικής Μάνης - 3 διαδρομές
     Φαράγγι Βυρού - από Καρδαμύλη Λεύκτρου Δυτικής Μάνης - δείτε & εδώ
Φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" - Βάλτα Γαργαλιάνων Τριφυλίας
Φαράγγι με τους Σταλακτίτες - Ράχες Κυπαρισσίας Τριφυλίας, με γαλότσες & μαγιό
                                                                                              στο ποτάμι της Αρκαδιάς
Φαράγγι Κοσκάραγα, Ρίντιμο - Αβία Δυτικής Μάκης, η "χοίρειος νάπη" του Πασυσανία

Παρέα στη Μάνη - Νεοχώρι Λεύκτρου Δυτικής Μάνης, πεζοπορίες & άλλες δράσεις

Παραλίες της Μεσσηνίας - επιλέξτε περιοχή ή από το χάρτη χαμηλά στη σελίδα
Μαρίνες Καλαμάτας & Πύλου & περισσότερα για τη Μαρίνα Καλαμάτας
Αγκυροβόλιο στη Φοινικούντα - Μεθώνης Πύλου-Νέστορος
Αγκυροβόλιο στην Κορώνη - Πύλου-Νέστορος
Αγκυροβόλιο στην Πύλο - Πύλου-Νέστορος
Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας - & το Blog του Σκακιστικού Τμήματος
Αίολος - Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας
Dive Way - Καλαμάτα, καταδύσεις
Ionian Dive Center - Μαραθούπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας, καταδύσεις
Pilos Diving - Πύλος Πύλου - Νέστορος, καταδύσεις

Όμιλος Αντισφαίρισης Καλαμάτας - τέννις στην Καλαμάτα

Ξενία - Καλαμάτα, σύλλογος αθλητικού(!) χορού

Γήπεδα 5Χ5 στη Μεσσηνία -

Εκδηλώσεις - Γιορτές στη Μεσσηνία:

Φεστιβάλ & Γιορτές στη Μεσσηνία - επιλογή ανά δήμο

Γιορτές Τοπικών Προϊόντων στη Μεσσηνία -

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Καλαμάτα, μέσα Ιουλίου, διεθνές & καθιερωμένο
Διεθνές Jazz Festival Καλαμάτας - Καλαμάτα, τέλη Ιουλίου (στο ξεκίνημα)
Φεστιβάλ Μηδέν - Καλαμάτα, Video Art στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας,
                                                                                                     αρχές Ιουλίου

Γιορτή Σύκου - Πολύλοφος Ανδρούσας Μεσσήνης, μέσα Αυγούστου

Ανθεστήρια Μεσσηνίας - Καλαμάτα στο Άλσος Λιμενικού, Μάιο & Ιούνιο

Τοπικά προϊόντα - Καταστήματα στη Μεσσηνία:

Ελαιόλαδο Καλαμάτα - προϊόν ΠΟΠ
Ελιές Καλαματα - προϊόν ΠΟΠ

Παραγωγοί Τοπικών Προϊόντων Μεσσηνίας - σε κατηγορίες ανά προϊόν

Ελιές & Λάδι Καλαματιανό - με πολλές πληροφορίες για την καλλιέργεια & παραγωγή
Καρπούζι Μεσσηνίας - όλα για το καρπούζι

Balsamon Παπαδημητρίου - Θουρία Καλαμάτας - βαλασαμικό ξύδι, αποξηραμένα
                      φρούτα, μουστάρδες, βιολογικά δαμάσκηνα - δείτε & εδώ (ebloko)
Οξοποιία Παπαδέα - ΒΙ ΠΕ Σπερχόγειας Καλαμάτας

Ποτοποιία Καλλικούνη - Καλαμάτα
Ποτοποιία Κωστέα - Καλαμάτα
Φίλιππος Χριστόπουλος - Καλαμάτα, ούζο, χυμοί, παστέλι & άλλα τοπικά προϊόντα

Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία - Βελίκα Μεσσήνης, μπύρα ΝΕΔΑ (site Υ. Κ.)

Αμπελώνας ''Τα φράγματα'' - Βαλύρα Ιθώμης Μεσσήνης, κρασί Βασιλικής
                                                             Μητροπούλου-Μηλιώνη (blog)

Γυναικείος Συνεταιρισμός "Μελίρρυτον" - Μελιγαλάς Οιχαλίας - τουρσιά, σάλτσες,
                                                                        γλυκά κουταλιού κ. ά. (ebloko)

Ένωση Μεσσηνίας - Καλαμάτα, ελαιόλαδο - δείτε & εδώ (ebloko)
Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας - Ξηροκάμπι Λαιίκων Καλαμάτας, ελαιόλαδο
Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων - Γαργαλιάνοι Τριφυλίας, ελαιόλαδο
                                                                                              (ebloko)
Avia - Αβία Δυτικής Μάνης, ελαιόλαδο του τοπικού συνεταιρισμού
Νέα Εποχή - Γαργαλιάνοι Τριφυλίας - αγροτικός συνεταιρισμός, ελαιόλαδο, ελιές,
                                                           κρασί, μέλι, ζυμαρικά, σαπούνια κ. ά.
ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ - Καλαμάτα, ελαιόλαδο
Αγροτικές Επιχειρήσεις Οιχαλίας - Οιχαλία, ελαιόλαδο & ελιές & σύκα (ενίοτε off)
Αφοί Δραγώνα - Ασπρόχωμα Καλαμάτας, ελαιόλαδο & ελιές & ξερά σύκα
Αφοί Ν. Μπαρτζελιώτη - Κυπαρισσία, ελαιόλαδο
Βάτσικο - Γαργαλιάνοι Τριφυλίας, ελαιόλαδο από συνεταιρισμό παραγωγών
Blauel - Πύργος Λεύκτρου Δυτικής Μάνης, ελαιόλαδο (& εδώ)
Αρκαδιά - Ροντάκι Κυπαρισσίας Τριφυλίας, ελαιόλαδο & ελιές & πάστα ελιάς
Belia - ελαιόλαδο (ενίοτε off)
Corone, Πετράκος Παναγιώτης - Κορώνη Πύλου-Νέστορος, βιολογικό ελαιόλαδο
Deltoliva - Καλαμάτα, ελαιόλαδο (& μηχανήματα επεξεργασίας - τυποποίησης)
Diamond - Ελαία Αυλώνα Τριφυλίας, ελαιόλαδο
Δούκας - Λογγά Αιπείας Μεσσήνης, ελαιόλαδο
Ελαϊκόν, Γ. Αυρηλιώτης - Κάτω Μάνδρα, Γαργαλιάνοι Τριφυλίας, ελαιόλαδο
Ελαιώνες Μεσσηνίας - Νέα Κορώνη Αιπείας Μεσσήνης, ελαιόλαδο & ελιές
ΕΛΜΕΣ - Κυνηγός Πύλου, ελαιόλαδο
GreekPol, Δημιζάς - Κοπανάκι Αετού Τριφυλίας, ελαιόλαδο - δείτε & εδώ (ebloko)
Κανάκης - Παππούλια Πύλου, ελαιόλαδο & ελιές & πάστα ελιάς
Κελλάρι Μανωλέα - Μεθώνη Πύλου, ελαιόλαδο & ελιές & ξύδι κ.ά.
Κτήμα Κρημνιανιώτη - Αριοχώρι Άριος Καλαμάτας, βιολογικό ελαιόλαδο
Κτήμα Νικολόπουλου - Διόδια Αριστομένους Μεσσήνης, ελαιόλαδο & ελιές
Mani Foods - Αντικάλαμος Καλαμάτας - ελαιόλαδο, ελιές & ξύδι
Μεσσηνιακό
 - Ανδρούσα Μεσσήνης, ελαιόλαδο & ελιές
Νηλέας - Χώρα Νέστορα Πύλου-Νέστορος, ελαιόλαδο από ομάδα παραγωγών
Πανταζόπουλος - Κορυφάσιο Νέστορα Πύλου-Νέστορος, ελαιόλαδο
PanProd - Ακοβίτικα, νέα είσοδος Καλαμάτας, ελαιόλαδο & κηπευτικά
Σκαρπαλέζος Μαρίνης - Σταυροπήγιο Αβίας Δυτικής Μάνης, ελαιόλαδο (ενίοτε off)
Star Brand - Ελληνοκκλησιά Ανδρούσας Μεσσήνης, ελαιόλαδο & ελιές
Τζαβάρας Σπύρος - Πλατύ Αρφαρών Καλαμάτας, ελαιόλαδο
Fino Αργυρόπουλος - Καλαμάτα, ελαιόλαδο & ελιές (ενίοτε off)
Ψαλτήρας - Κάμπος Αβίας Δυτικής Μάνης, ελαιόλαδο

Αρκαδιά - Ροντάκι Κυπαρισσίας Τριφυλίας - ελαιόλαδο. ελιές, πάστα ελιάς,
                                                                        λιαστές ντομάτες, πατέ κ.ά.
Καλαματιανό, Νικολόπουλος Γ. - Τρίκορφο Μεσσήνης - ελιές, λάδι, μέλι & κρασί
Koroni - Χαροκοπιό Κορώνης Πύλου-Νέστορος - ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς,
                                                                                                ζυμαρικά, γλυκά

Αφοί Λάμπου - Θουρία Καλαμάτας - παστέλι, καραμελωμένοι καρποί, μαντολάτο (& εδώ)
ΚΑΠΑ Ευμελείν - Ζευγολατιό Μελιγαλά Οιχαλίας, παστέλι
Μέλι ''ΑΓΝΟ'', Γιώργος Μιχ. Λάγιος - Βαλύρα Ιθώμης Μεσσήνης (blog)
Μέλι Σακελλαρίου Χρήστος - Μικρομάνη Θουρίας Καλαμάτας (ebloko)
Μελισσοκομία Φωτόπουλου - Ακριτοχώρι Κορώνης Πύλου-Νέστορος, μέλι & παστέλι
Παστέλι Παπαδόπουλου - Μελιγαλάς Οιχαλίας (& εδώ), κάνουν & κρασί

Παράδοση, Κωνσταντοπούλου Ευσταθία - Φαρές (Γιαννιτσάνικα) Καλαμάτας, δίπλες
                                                                                                               Μεσσηνίας (ebloko)
Πυλιακή Γη - παραλία Γιάλοβας Πύλου, παραδοσιακά γλυκά & μαρμελάδες

Nutissimo - Ασπρόχωμα Καλαμάτας, επεξεργασία ξηρών καρπών

Καρκατζούλης Δημήτριος - Μεσσήνη, εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών (ebloko)

Agrexpo - Καλαμάτα - ξερά σύκα, συσκευασμένα φρέσκα φρούτα (κυρίως εξαγωγή)
Μπαλτζής - Μεσσήνη - σύκα, ελαιόλαδο, ελιές (& εδώ)
Συκική - Καλαμάτα, ξερά σύκα

ΑγροΜεσσ - Μικρομάνη Θουρίας Καλαμάτας, επεξεργασία τυποποίηση αγροτ. προϊόντων
Βιοκυκλικό Πάρκο - Αίθαια Θουρίας Καλαμάτας, τυποποίηση & εμπορία βιολογικών
                                                                                                     προϊόντων (& εδώ)
SEAcrets of Greece - Καλαμάτα, τυποποίηση & εμπορία τοπικών προϊόντων
                                                                                          δείτε & εδώ (ebloko)

Καρτάλιας - Ασπρόχωμα Καλαμάτας, λουκάνικα & παστό (ενίοτε off)

Αρτοποιείο Κουταλά - Κουταλά Καλαμάτας
Ζαχαροπλαστείο Απόλαυση - Μεσσήνη

Λιόπιτα - Καλαμάτα, εργαστήριο & κατάστημα με παραδοσιακές πίτες (22 είδη) & γλυκά

Messinian Product Shop - eshop μεσσηνιακών προϊόντων, πειραματική εφαρμογή από
                                                     τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα
Παραδοσιακά Προϊόντα Ασπασία - Καλό Νερό Αυλώνα Τριφυλίας, κατάστημα πώλησης

Εργαστήρι Παιώνια - Κιτριές Αβίας Δυτικής Μάνης, χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου
Σαπούνι Ελαία, Παναγάκης - Φιλιατρά Τριφυλίας, από βιολογικό ελαιόλαδο (blog)

Φυτώρια Κοντόπουλος - Αριοχώρι Άριος Καλαμάτας - ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροφόρα

Αλέξανδρος Νικητέας - Καλαμάτα, χειροποίητες δημιουργίες (κοσμήματα, μάσκες κ. ά)

Ελάινον - Κορώνη Πύλου-Νέστορος, εργαστήρι ξυλογλυπτικής σε ξύλο ελιάς

Κεραμικά Λιόλιος - Καλαμάτα, εργαστήρι & έκθεση

Διαμονή (Ξενοδοχεία, Ξενώνες κ.ά Καταλύματα) στη Μεσσηνία:

Ξενοδοχεία & Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Μεσσηνία - επιλέξτε περιοχή
Ξενοδοχεία σε ΚαλαμάταΚορώνηΚυπαρισσία,  ΜεθώνηΠύλοΣτούπαΧράνους
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Διαμερίσματα & Κατοικίες στη Μεσσηνία
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια & Διαμερίσματα στη Μεσσηνια - από τον Παμμεσσηνιακό
                                                                                   Σύλλογο ιδιοκτητών
Camping στη Μεσσηνία - δείτε & εδώ

                                        Επιλογές διαμονής στη Μεσσηνία
Διαμονή στη δυτική ακτή της Μεσσηνίας (Τριφυλία, Πυλία):
Διαμονή στην Τριφυλία - από την ένωση ιδιοκτητών καταλυμάτων

Διαμερίσματα & Κατοικίες Thanos Village - Γιάλοβα Πύλου
Κατοικίες Ελαιώνας - Γιάλοβα ΠύλουΚατοικίες Πανόραμα Γιάλοβας - Γιάλοβα Πύλου

Ξενοδοχεία Costa Navarino - Ρωμανός Νέστορα Πύλου-Νέστορος,
                                                                                   με τα συγκροτήματα:
                                                                                   The Romanos Costa Navarino
                                                                                   The Westin Costa Navarino
Ξενοδοχείο Apollo Resort - Κυπαρισσία Τριφυλίας
Ξενοδοχείο Artina - Μαραθόπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας
Ξενοδοχείο Castello - Μεθώνη Πύλου-Νέστορος
Ξενοδοχείο Ίριδα Resort - Καλό Νερό Αυλώνα Τριφυλίας
Ξενοδοχείο Navarone - Πετροχώρι Πύλου Πύλου-Νέστορος

Ξενώνας Αγροικίες - Μαραθόπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας (με εστιατόριο & κατάστημα
                                                                                                                         προϊόντων)
Ξενώνας Εποχές - Αμπελιώνα Είρας Οιχαλίας

Camping Ερωδιός - Γιάλοβα Πύλου Πύλου-Νέστορος
Camping Kyparissia - Κυπαρισσία Τριφυλίας
Camping Navarino - Γιάλοβα Πύλου Πύλου-Νέστορος (& διαμερίσματα)
Camping Proti - Μαραθούπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας

Διαμονή στον κόλπο της Μεσσηνίας:

Διαμερίσματα Koroni Village - Κορώνη Πύλου-Νέστορος
Διαμερίσματα Paris Village - Χράνοι Αιπείας Μεσσήνης

Ξενοδοχείο Ακρογιάλι - Άγιος Ανδρέας Αιπείας Μεσσήνης
Ξενοδοχείο Classical Filoxenia - Καλαμάτα
Ξενοδοχείο Colonides Beach - Βουνάρια Κορώνης Πύλου-Νέστορος
Ξενοδοχείο Comfy - Καλαμάτα (με εστιατόριο)
Ξενοδοχείο Elite - Καλαμάτα, έξοδος προς Βέργα (με εστιατόριο, bars)
Ξενοδοχείο Pharae Palace - Καλαμάτα (με εστιατόριο)
Ξενοδοχείο Rex - Καλαμάτα, το ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης
Ξενοδοχείο & Spa Electra - Καλαμάτα

Ξενώνες Χαμαλώνι - Υάμεια Κορώνης Πύλου-Νέστορος

Camping Agios Andreas - Άγιος Ανδρέας Αιπείας Μεσσήνης
Camping Θίνες - Φοινικούντα Μεθώνης Πύλου-Νέστορος
Camping Finikes - Φοινικούντα Μεθώνης Πύλου-Νέστορος
Camping Koroni - Κορώνη Πύλου-Νέστορος
Camping Petalidi - Πεταλίδι Μεσσήνης

Διαμονή στη Μεσσηνιακή Μάνη:

Ένωση Καταλυμάτων Μεσσηνιακής Μάνης - με αναλυτική αναζήτηση καταλύματος
                                                                & μικρό οδηγό της περιοχής
Διαμερίσματα Βίλλες Παλατάκι - Καρδαμύλη Λεύκτρου Δυτικής Μάνης
Διαμερίσματα Erietta Luxurious Aparts - Στούπα Λεύκτρου Δυτικής Μάνης
Διαμερίσματα Mani Sonnenlink - Πύργος Λεύκτρου Δ. Μάνης (με ιδιαίτερα σεμινάρια)

Κατοικίες & Διαμερίσματα Vip Lounge Resort - Μικρή Μαντίνεια Καλαμάτας
Κατοικίες Αλαγονία - Αλαγονία δήμου Καλαμάτας, ξύλινα σπιτάκια στον Ταΰγετο

Ξενοδοχείο Notos - Καρδαμύλη Λεύκτρου Δυτικής Μάνης
Ξενοδοχείο Vardia - Καρδαμύλη Λεύκτρου Δυτικής Μάνης

Ξενώνας Μεγάλη Μαντίνεια - Μεγάλη Μαντίνεια Αβίας Δ. Μάνης, μανιάτικος πύργος όπου
            & το Κέντρο Πληροφόρησης για τη μουσική & την αρχιτεκτονική στη Μεσόγειο

Για φαγητό (Συνταγές, Εστιατόρια - Ταβέρνες κ. ά) στη Μεσσηνία:

Συνταγές με Μεσσηνιακά Προϊόντα -
Μεσσηνιακές Συνταγές & ιδιαίτερες Συνταγές με σύκα -
Συνταγές από τον Πύργο Γαργαλιάνων Τριφυλίας

Προτάσεις για φαγητό στη Μεσσηνία - από το messinia.net.gr
Προτάσεις για φαγητό στη Μεσσηνία - από το messinia-guide.gr
Προτάσεις για φαγητό στη Στούπα - από το Stoupa Services

Φαγητό στο Πεταλίδι - σχετικές πληροφορίες από blog

Delivery Καλαμάτας - μπας & χρειαστεί (αλλά αν δουλεύει)

Μπελογιάννης - 6 προτάσεις για φαγητό & διασκέδαση στην Καλαμάτα
Πολυχώρος Καστράκι, Μετέωρο - Βέργα Καλαμάτας, με εστιατόριο
Πολυχώρος Χθες & Σήμερα - Στούπα Λεύκτρου Δ. Μάνης, με δυνατότητα φαγητού

Ταβέρνα Γευστική Γωνιά, Πιτσαρία Όστρια, Κρεπερί Corner - Γαργαλιάνοι &
                                                                                            Μαραθούπολη Τριφυλίας

Εστιατόριο Bar 4 Θάλασσες - Ρωμανός Νέστορα Πύλου-Νέστορα

Εστιατόριο Cafe Bar Destino - Λάμπες, 2ο χλμ Μεθώνης Φοινικούντας (με πισίνα)
Εστιατόριο Cafe Bar Eν Πλω - παραλία Κυπαρισσίας Τριφυλίας

Εστιατόριο Elia - Γιάλοβα Πύλου Πύλου-Νέστορος
Εστιατόριο Kannas - Μαρίνα Καλαμάτας (δείτε & εδώ)
Εστιατόριο Λιάστρες - Στούπα Λεύκτρου Δυτικής Μάνης (& Αίνιγμα Cafe)
Εστιατόριο Σπιτικό Μάνης - Προσήλιο Λεύκτρου Δυτικής Μάνης
Εστιατόριο Το Ακρωτήρι της Στούπας - Στούπα Λεύκτρου Δυτικής Μάνης

Εστιατόριο Ταβέρνα Τα Ρολλά - Καλαμάτα
Εστιατόριο Ταβέρνα Ταϋγέτη - Καλαμάτα, 5ο χλμ Καλαμάτας Δήμιοβας

Ζυθομεζεδοπωλείο Ακρογιάλι - Στούπα Λεύκτρου Δυτικής Μάνης (& εδώ)

Ταβέρνα Μπαρμπαλιάς - Λαίικα Καλαμάτας
Ταβέρνα Ο Φάρος - Μαραθόπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας
Ταβέρνα Το Αρχοντικό του Άδωνη - Άνω Βέργα Καλαμάτας

Ψαροταβέρνα Αργύρης - Μαραθούπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας (διάσημη ψαρόσουπα)
Ψαροταβέρνα Καγγελάριος - Κορώνη Πύλου-Νέστορος
Ψαροταβέρνα Μαϊστράλι - Μαραθούπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας
Ψαροταβέρνα Μίμης - Κιτριές Καλαμάτας
Ψαροταβέρνα Το Λιμένι - Μαρίνα Καλαμάτας

Ψητοπωλείο Άγριλος - Χάνια Κουμουντούρου, Ασπρόχωμα Καλαμάτας (δικά του χοιρινά)

Διασκέδαση στη Μεσσηνία:

Προτάσεις για διασκέδαση στη Μεσσηνία - από το messinia.net.gr

Ακτή Beach Bar - Καλαμάτα, ακτή Σάντοβας
Aman Cafe - Καλαμάτα (πολύ απλό site)
Arossa Cocktail Bar - Βέργα Καλαμάτας
Bar Bar - Καλαμάτα
Bassaviola Cafe - Καλαμάτα - ζωντανή μουσική, θεατρικά, εικαστικά, προβολές κ. ά.
Blue Cafe Bar - Καλαμάτα
Bouka Beach Bar - παραλία Μπούκα Μεσσήνης
Βυθός Cafe - παραλία Καλαμάτας (& κάποια πιάτα)
Diktyo Internet Cafe - Καλαμάτα (site Υ. Κ.)
Face & Place - Κυπαρισσία & Μαραθούπολη Γαργαλιάνων Τριφυλίας - καφές, ποτό &
                                                                                                                κάποια πιάτα
Kιβωτός Music Cafe Bar - Χράνοι Αιπείας Μεσσήνης (& Snacks)
Luna Lounge Cafe Bar - Καλαμάτα (& κάτι για να τσιμπίσετε)
Melakos Club - Χώρα Νέστορα Πύλου-Νέστορος
Zanza Club - παραλία Μεμί Κορώνης Πύλου-Νέστορος
Post Internet Cafe - Καλαμάτα