.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Εάλω η Πόλις- 29 Μαϊου 1453


 

29 Μαϊου 1453 - 

29 Μαϊου 2011
-

του  Αρχιμανδρίτη
 Ιωακείμ Οικονομίκου


Η 29η Μαΐου 1453, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Ελληνισμού. Είναι η ημέρα κατά την οποία τελειώνει ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός και ξεκινάει ο νεότερος Ελληνισμός. Την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και ώρα 2:30 μ.μ. κατά τον αυτόπτη μάρτυρα Γεώργιο Φραντζή, ακούστηκε μέσα στην Κωνσταντινούπολη, το καύχημα του κόσμου η φράση «Εάλω η Πόλις».  Ο αείμνηστος και πολύκλαυστος Αυτοκράτοράς μας Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος - Δραγάσης, ήταν αυτός πού αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων για την σωτηρία της «άμοιρης Πόλις», της εναπομεινάσης Αυτοκρατορίας, αλλά και για όλα τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν το Γένος και τον πολιτισμό μας. Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του την οποία έκανε στο τελευταιο πολεμικό συμβούλιο πριν από την τελική μάχη. Εκεί ο Αυτοκράτοράς μας, αναφερόμενος σε Ρωμηούς και Ιταλούς, αφού πρώτα τους ευχαρίστησε, τους τόνισε το ένδοξο παρελθόν λέγοντας τους πώς «Όλοι πρέπει να αγωνιστούν για την σωτηρία της Πόλης και της Χριστιανοσύνης». Τους είπε ακόμα ότι είναι απόγονοι αγίων και ηρώων της αρχαίας Ελλάδος και της Ρώμης. 
Τέλος τους τόνισε πως θα πρέπει να αγωνιστούν για τέσσερα πράγματα. «Για την πίστη στον Ένα και Μοναδικό Θεό, για την Πατρίδα, για την Οικογένεια, και τέλος για τον ίδιο τον Αυτοκράτορα». Τους μίλησε δηλαδή για ιδανικά, τα οποία σήμερα έχουν χαθεί, και όποιος μιλήσει γι' αυτά, θεωρείται εθνικιστής. Μια λέξη η οποία δυστυχώς σήμερα έχει χάσει το νόημα της. Εκεί όμως πού φάνηκε όλο το μεγαλείο της ψυχής, αλλά και η παλικαριά του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου - Δραγάση, ήταν στην απάντηση που έδωσε στον Μωάμεθ τον Β' τον Πορθητή, όταν ο δεύτερος του ζητούσε να παραδώσει την Πόλη και να φύγει ανενόχλητος μαζί με την οικογένειά του, αλλά και την Αυλή του. «Το δε την Πόλιν σοι δούναι,ούτ' εμόν εστι ούτ' άλλων των κατοικούντων εν ταυτή. Κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών».

Η Πόλη έπεσε, και μαζί της τελείωσε και ένας ολόκληρος κόσμος. Η Ανατολική Ρωμαϊκή - Ρωμαίϊκη Αυτοκρατορία, ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό Κράτος. Ήταν το κράτος πού στάθηκε ο κυματοθραύστης σε όλους τους εξ ανατολών επιδρομείς. Το Ισλάμ και οι Οθωμανοί, κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη μετά την Άλωση, και συγκεκριμένα το 1682, με την πολιορκία της Βιέννης. Η Πόλη μπορεί να έπεσε, το πνεύμα όμως της Ρωμηοσύνης, συνεχίστηκε στα δύσκολα χρόνια πού ακολούθησαν. Και το πνεύμα αυτό το συνέχισε η Εκκλησία. Η Εκκλησία με κύριο εκφραστή και συντονιστή το Σεπτό της Ορθοδοξίας Κέντρο, το Σεπτό και αιματοβαμμένο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Αυτό ήταν πού κράτησε το Γένος μας ενωμένο, διατηρώντας όμως ως κόρη οφθαλμού όλα εκείνα τα ιδανικά και τις αξίες, πού το κατέστησαν Οικουμενικό και Παγκόσμιο. Αυτή η Εκκλησία που πολλές φορές συκοφαντήθηκε, αυτή όμως έμεινε όρθια δίπλα στο σκλαβωμένο Γένος. Η Άλωση της Πόλης είναι μια ευκαιρία για όλους μας, να σκύψουμε στην ιστορία. Να μελετήσουμε και να θυμηθούμε. Να μιλήσουμε για όλα εκείνα που έκαναν τον Αυτοκράτορά μας Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο - Δραγάση και όλους τους συναγωνιστές του αθανάτους και αιώνια σύμβολα του Γένους. Η 29η Μαΐου, είναι μια ευκαιρία να αγωνιστούμε και να αποτινάξουμε όλους τους σύγχρονους «εχθρούς και κατακτητές»  που δέσμευσαν την Ελλάδα. Να αγωνιστούμε γι' αυτά που αναφέρει ο ποιητής της Ρωμηοσύνης Γιάννης Ρίτσος: «Κάτω από τα χώματα, μες στα σταυρωμένα χέρια τους, κρατάνε της καμπάνας το σχοινί, προσμένουνε την ώρα, προσμένουνε να σημάνουν την Ανάσταση. Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς»
http://zeidoron.blogspot.com/2011/05/29-1453.html

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Απαράδεκτη είναι η απόφαση του Υπουργείου να αποκλειστούν από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών.


  
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
                                                                                                                                                        
                                                                                                          17/5/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας,  Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αδικαιολόγητος αποκλεισμός δύο τμημάτων της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας»
Απαράδεκτη είναι η απόφαση του Υπουργείου να αποκλειστούν από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών. Παρά τις έγγραφες επισημάνσεις και του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας η Κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει την αιτία αποκλεισμού των συγκεκριμένων τμημάτων και οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μη βιώσιμο ένα τμήμα στο οποίο οι ενεργοί φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν κατά την παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, ξεπερνούν τους 106, ούτε  ένα τμήμα που ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55.  
       Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε  στην Ελλάδα δείκτες από άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Για παράδειγμα ο δείκτης των πτυχιούχων ανά έτος που ισχύει σε ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχει εκεί εντελώς διαφορετική βαρύτητα. Και τούτο επειδή το ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οδεύει προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μικρότερο από 20% του συνόλου (είναι δηλαδή όλοι τους κάτοχοι απολυτηρίου με βαθμό λίαν καλώς και άριστα) και είναι πολύ λογικό να αναμένει η κοινωνία από αυτούς να καταστούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 90% και μάλιστα στον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου που εισέρχεται στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πάνω από το 70% του συνόλου και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις κυμαίνεται από 1-20 στην κλίμακα του 1-20.  
Είναι τραγικό δε ότι ο δείκτης αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.
    Επί 10 και πλέον μήνες η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ διαβεβαίωνε ότι στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι θα δήλωναν Σχολές αντί για Τμήματα. Αυτό ήταν και εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση στους Δελφούς. Έχοντας αυτό υπόψη η Σύνοδος Προέδρων-Αντιπροέδρων, που έλαβε χώρα προ διμήνου στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε την υιοθέτηση αυτής της θέσης και αυτό το κατέστησε γνωστό στον παρευρισκόμενο Υφυπουργό. Είναι άγνωστο τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο εξήγγειλε αποφάσεις που δεν είχαν καμιά αναφορά στη σχετικά μακρόχρονη διαβούλευση.  
      Διαπιστώνουμε ότι από τα 24 Τμήματα Τ.Ε.Ι., που το Υπουργείο Παιδείας προέγραψε για «λουκέτο», τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία αποθετική συμπεριφορά στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ αναφορικά με τις τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών-Υδατοκαλλιεργειών. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα αν είναι Κυβερνητικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ο εξοστρακισμός αυτών των τεχνολογιών. Εκείνο όμως που εμείς έχουμε αποτυπώσει από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες και σε δραστηριότητες που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράσινη ανάπτυξη όμως δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες  αλλά και η βιολογική γεωργία, η οποία δεν μπορεί να ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο.
 Πλεονέκτημα της χώρας μας αποτελούν η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ δεν έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες.  
Κατόπιν τούτων,
ερωτάται η κυρία Υπουργός: 
Θα ανακαλέσει την απόφασή της, ώστε και στο τρέχον έτος να επανέλθουν τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Κουράκης Αναστάσιος

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ. του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, «Ανάκληση απόφασης Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο δύο τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας»


Επικεφαλής     : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία     : petrakos.gr@gmail.com                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο       : 6977683175
Fax                  : 27210-87191, 2710-227181
site                   : petrakosgr.blogspot.comagonistiki.blogspot.com                  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας στο ΤΕΙ και συζήτησε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για το ΤΕΙ Καλαμάτας, με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει χωρίς καμία συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και με ανακριβή επιχειρήματα, από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε τη ριζική του διαφωνία με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και δήλωσε στον Πρόεδρο του ΤΕΙ ότι ήδη έχει καταθέσει πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ. του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, επίσης δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί ερώτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνημμένα αποστέλλω την πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ.


«ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Η.Δ. ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Θέμα: «Ανάκληση απόφασης Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο δύο τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από την επιστολή του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, που σας έχει κοινοποιήσει, το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς καμία συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και με ανακριβή επιχειρήματα, αποφάσισε να αποκλείσει από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από την πλευρά σας και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία να απαιτεί την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, τα οποία αποδεικνύουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν στηρίχθηκε σε κανένα πραγματικό δεδομένο για να αποκλείσει από τα φετινά μηχανογραφικά τα δύο αυτά τμήματα.
Επειδή αυτός ο αποκλεισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, παρά τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο να πει ότι δεν σημαίνουν και οριστικό κλείσιμο των τμημάτων, είναι επείγον το θέμα να τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών μου, σας παραθέτω σχεδόν αυτούσια αποσπάσματα της επιστολής του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:
1.      «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτία αποκλεισμού τους όταν οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο δεν το δικαιολογούν. Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο ένα τμήμα στο οποίο οι ενεργοί φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν κατά την παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, ξεπερνούν τον αριθμό 106. Σε ποια χώρα της υφηλίου ένα τέτοιο Τμήμα χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο; Είναι στα αλήθεια μη βιώσιμο ένα τμήμα που ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55; Μήπως, προκειμένου να ικανοποιήσουμε το κριτήριο του Υπουργείου για μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων, πρέπει να απονέμουμε πτυχία αφειδώς χωρίς ποιοτική αξιολόγηση ή μήπως πρέπει να στέλνουμε τα πτυχία με το ταχυδρομείο και σε φοιτητές που δεν παρακολουθούν μαθήματα για να είμαστε και εμείς στο club των «numericals»;
2.      Μήπως μερικοί άνθρωποι στο Υπουργείο θέλουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα δείκτες από άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές; Για παράδειγμα ο δείκτης των πτυχιούχων ανά έτος που ισχύει σε ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχει εκεί εντελώς διαφορετική βαρύτητα. Και τούτο επειδή το ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οδεύει προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μικρότερο από 20% του συνόλου (είναι δηλαδή όλοι τους κάτοχοι απολυτηρίου με βαθμό λίαν καλώς και άριστα) και είναι πολύ λογικό να αναμένει η κοινωνία από αυτούς να καταστούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 90% και μάλιστα στον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Μπορεί κανείς εχέφρων πολίτης να αναμένει να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου που εισέρχεται στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πάνω από το 70% του συνόλου και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις κυμαίνεται από 1-20 στην κλίμακα του 1-20; Πόσο μάλλον σε Τμήματα κυρίως ΤΕΙ όπου το 80% των εισαγομένων σπουδαστών έχουν επιδόσεις κάτω από το 8; Επειδή ο δείκτης αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, καλό είναι να το ξανασκεφθεί η πολιτική ηγεσία αν πράγματι θέλει να εφαρμόσει ένα δίκαιο σύστημα κατανομής του δημόσιου χρήματος.
3.      Επί 10 και πλέον μήνες η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ μας διαβεβαίωνε ότι στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι θα δήλωναν Σχολές αντί για Τμήματα. Αυτό ήταν και εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση στους Δελφούς. Έχοντας αυτό υπόψη η Σύνοδος Προέδρων-Αντιπροέδρων, που έλαβε χώρα προ διμήνου στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε την υιοθέτηση αυτής της θέσης και αυτό το κατέστησε γνωστό στον παρευρισκόμενο Υφυπουργό. Αλήθεια τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο εξήγγειλε αποφάσεις που δεν είχαν καμιά αναφορά στη σχετικά μακρόχρονη διαβούλευση; Τα Ιδρύματα δεν έχουν κανένα λόγο σε αποφάσεις που αφορούν τα του οίκου τους; Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» είναι δυνατόν να είναι συστατικό στοιχείο της λογικής των δημοκρατικά εκλεγμένων Κυβερνήσεων;      
4.      Διαπιστώνουμε ότι από τα 24 Τμήματα Τ.Ε.Ι., που το Υπουργείο Παιδείας προέγραψε για «λουκέτο», τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία αποθετική συμπεριφορά στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ αναφορικά με τις τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών-Υδατοκαλλιεργειών. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα αν είναι Κυβερνητικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ο εξοστρακισμός αυτών των τεχνολογιών. Εκείνο όμως που εμείς έχουμε αποτυπώσει από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες και σε δραστηριότητες που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ ότι πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες (που αφορούν κυρίως τους μηχανικούς) αλλά και η βιολογική γεωργία. Πώς και από ποιους θα ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο η βιολογική γεωργία όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο; Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες; Πώς λοιπόν υλοποιούνται οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού; Υπάρχει μήπως κάποια μελέτη ειδημόνων, που εμείς δε γνωρίζουμε, η οποία να ισχυρίζεται ότι τα παραπάνω επιστημονικά πεδία πρέπει να εξαφανιστούν από τα ΤΕΙ; Εμείς αντιθέτως γνωρίζουμε ότι ο μόνος «ειδήμονας» που αποφάνθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, επειδή παράγουν κηπουρούς, είναι  ο παντογνώστης και πολυπράγμων «τηλεαστέρας» του δελτίου ειδήσεων των οκτώ ενός μεγάλου καναλιού. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο υιοθέτησε την άποψή του.»
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Επειδή όπως τονίζει χαρακτηριστικά και το έγγραφο του Προέδρου του ΤΕΙ, το οποίο σας έχει αποσταλεί, αλλά και σας το επισυνάπτουμε, το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς κανένα επιχείρημα, αποφάσισε να κλείσει τα τμήματα Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και του ΤΕΙ Καλαμάτας και όπως και σε πολλά ΤΕΙ της χώρας, παρότι η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σας ζητούμε να κάνετε άμεσα παρέμβαση και να υπάρξει και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην προσεχή του συνεδρίαση η οποία να ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του, ώστε και στο τρέχον έτος να επανέλθουν τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.»

17-5-2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


  ΕΠΙΚΑΙΡΑ  ΘΕΜΑΤΑ 

του Φίλιππου Νικολόπουλου
Αν/τή Καθ. Κοινωνιολογίας
Πανμ/μίου Ινδιανάποληςκαι UINDY Athens-Δικηγόρο,
Μέλους της Δημοκρατικής Αριστεράς

Πολύ σωστά ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα επενδύσεων στην Περιφέρειά του, εφ’ όσον πράγματι υπάρχει ειλικρινής επιθυμία αναπτυξιακής ανάκαμψης της περιοχής. Και μιλάμε φυσικά για επενδύσεις, στις οποίες θα συμβάλει τόσο ο δημόσιος τομέας της οικονομίας όσο και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Σήμερα με τις παρούσες συνθήκες, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και ειδικά στη χώρα μας με την τεράστια δημοσιονομική κρίση, δε νοείται αναπτυξιακή πορεία, αν δεν υπάρχει συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου με διάφορες μορφές. Τώρα το πώς η κυβέρνηση (η εκάστοτε κυβέρνηση) και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα διαπραγματευθούν  τις συμβάσεις με τους φορείς του ιδιωτικού κεφαλαίου ώστε να διασφαλίζονται επαρκώς τα συμφέροντα της χώρας (εννοούμε και με την οικολογική τους διάσταση) και να μην επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι κι όλος ο ελληνικός λαός με τρόπο υπέρμετρο και άδικο, αυτό είναι ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα, για το οποίο δυστυχώς υπάρχουν πλείστες τόσες πικρές εμπειρίες.
Παράλληλα πολύ σωστά από πλευράς περιβαλλοντικού και οικολογικού κινήματος επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα, όταν στο όνομα μεγιστοποίησης των κερδών επιβαρύνει το περιβάλλον και γενικά δεν συμπλέει με  βασικές αρχές μιας οικολογικής κοινωνίας ή τουλάχιστον μιας σοβαρής οικολογικής προοπτικής.
Συνεπώς οφείλουμε να μιλάμε μόνο για ΒΙΩΣΙΜΗ ή ΑΕΙΦΟΡΟ ανάπτυξη (και μάλιστα όχι στα λόγια ή στα κείμενα, αλλά στην πράξη). Η αειφορία πλέον αποτελεί βασική συνταγματική αρχή (άρθρο 24 του Συντάγματος) και αναφέρεται και στους τρεις τομείς παραγωγής (όχι μόνο π.χ. στον πρωτογενή ή τον τομέα του τουρισμού). Και βιώσιμη ανάπτυξη, ως γνωστόν, είναι εκείνη που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσης γενεάς χωρίς να υποθηκεύει την ικανοποίηση των ιδίων αναγκών για τις μελλοντικές γενιές (κλασσικός ορισμός της Επιτροπής Μπρούντλαντ).
Ωστόσο, στην πράξη αναδύονται δυσκολίες που αφορούν τον ακριβή προσδιορισμό του "αειφορικού", όταν πρόκειται ποσοτικά να γίνει ο προσδιορισμός πάνω σε μία συγκεκριμένη εμπειρική πραγματικότητα. Ως δικηγόροι γνωρίζουμε αυτές τις δυσκολίες και ως προς τη δικαστηριακή πρακτική (ακόμη και του ΣτΕ), δεδομένου ότι απ' την μια πλευρά τα κριτήρια βιωσιμότητας δεν είναι απόλυτα αντικειμενικά κι απ' την άλλη πόλοι δύναμης, οικονομικής και πολιτικής, πιέζουν τα δικαστήρια για έκδοση αποφάσεων προς την κατεύθυνση των δικών τους σκοπιμοτήτων. Μεταξύ οικονομικών συμφερόντων, πολιτικών σκοπιμοτήτων και επαρκούς προστασία του περιβάλλοντος υπάρχει διαρκώς μία ένταση, που εύκολα δεν ξεπερνιέται.
Παρ' όλα αυτά μια ισορροπημένη πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν θα πέφτει σε ακρότητες ούτε προς την μία (άρνηση επενδύσεων με υπερβολικές ενστάσεις για βλαπτικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον) ούτε προς την άλλη κατεύθυνση (ουσιαστικά ενδοτική στάση απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις του κεφαλαίου και τις πολιτικές, πάσης φύσεως, σκοπιμότητες), είναι εφικτή, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΧΥΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, που ξέρει να συνδιαλλάσσεται και να συνεργάζεται  εποικοδομητικά με την κοινωνική βάση, τους οικολογικά ευαισθητοποιη­μένους πολίτες και τους αρμόδιους αδιάφθορους επιστήμονες. Εξάλλου και θεωρητικά η βιώσιμη ανάπτυξη, ως έννοια και πολιτική, βρίσκεται μεταξύ του ακραίου πνεύματος της βαθιάς οικολογίας (deep ecology: "κατεβάστε τους μοχλούς της ανάπτυξης κι απομακρυνθείτε από την ανθρωποκεντρική προσέγγιση") και της κατεύθυνσης του απεριόριστου  αναπτυξιακού ρυθμού με βάση μία διαρκώς ενισχυόμενη τεχνολογία εκμετάλλευσης πόρων.
Η Πελοπόννησος έχει ένα τεράστιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση αειφορικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, χωρίς  σοβαρούς κινδύνους  για την υποβάθμισή του, αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την οποία μιλήσαμε παραπάνω.Το ζήτημα είναι να διαμορφωθούν τα σωστά αναπτυξιακά προγράμματα, πάνω στη βάση επιστημονικών προδιαγραφών, και να υπάρχουν οι πραγματικές δυνατότητες υλοποίηση τους

*αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" αρ. φ. 224 //  Απρίλιος 2011