.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ !!


ENA VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ! ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΑ ΤΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ 25/5/20111 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ !!
ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ
δημιουργία, μοντάζ: Δημήτρης Σαββαΐδης


Συγχαρητήρια φίλε Δημήτρη για την θαυμάσια δουλειά σου...

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ! Μέσα από την Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 στην πλατεία του χωριού Κοκκοράς Γορτυνίας


...το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 στην πλατεία του χωριού Κοκκοράς Γορτυνίας


Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 στην πλατεία του χωριού Κοκκοράς Γορτυνίας στην Αρκαδία. Η έκθεση αποτελεί θεσμό για την περιοχή καθώς πραγματοποιείται από το 2005 υπό την αιγίδα του καποδιστριακού Δήμου Ηραίας και πλέον του καλλικρατικού δήμου Γορτυνίας. Αφορμή είναι η Γιορτή της Ρίγανης, στα πλαίσια της οποίας και διοργανώνεται.
Παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής συμμετάσχουν με τοπικά και αγροτικά προϊόντα, όπως μέλι, λάδι, φέτα, κρασί, τσίπουρο, οπωροκηπευτικά, αρωματικά φυτά κ.α. Έπειτα, θα ακολουθήσει το παραδοσιακό αρκαδιανό γλέντι.
Η ανάπτυξη συνιστά μονόδρομο για να συνεχίσουν να έχουν ζωή τα χωριά αυτά. Με στήριγμα τους αγρότες που δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους και τους νέους αγρότες που «επιμένουν ελληνικά», η έκθεση αποτελεί πρόκληση και για άλλους συντοπίτες ώστε ο τόπος αυτός να γίνει και πάλι παραγωγικός. Σίγουρα θέλει προσπάθεια και κόπο καθώς με ευχολόγια δε θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Σήμερα, που ο κατακλυσμός των μεταλλαγμένων προϊόντων διογκώνεται, η ανάγκη για παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων είναι μεγαλύτερη. Η παγκοσμίως γνωστή μεσογειακή διατροφή απαιτεί προϊόντα αγνά, με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση των παλιών ποικιλιών κάθε τόπου, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων.


             Α Σ   Γ Ν Ω Ρ Ι Σ Ο Υ Μ Ε   Τ Ο Ν   Τ Ο Π Ο   Μ Α Σ !                   

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Βόλτα στο Σπήλαιο του Κάψια στην Αρκαδία


Από το Δεκέμβριο του 2010 το σπήλαιο είναι πλέον επισκέψιμο

το Σπήλαιο του Κάψια...

Ένα μικρό θαύμα που ο χρόνος και η φύση δημιούργησαν
Το σπήλαιο Κάψια βρίσκεται 15χλμ από την Τρίπολη και 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Κάψια Μαντινείας. Έχει μία διπλή φυσική είσοδο και μπροστά από αυτήν βρίσκονται τρεις φυσικές καταβόθρες. Το σπήλαιο διασώζει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο, κατάλευκες κολόνες, μικρούς οξύληκτους σταλακτίτες και σχηματισμούς "γκουρ". Οι επισκέπτες εισέρχονται από το βόρειο τμήμα του σπηλαίου μέσω μίας τεχνητής εισόδου και ακολουθούν μία διαδρομή συνολικού μήκους 270 μέτρων.  
9 φωτογραφίες
Τα Ευρήματα 
Εντός του σπηλαίου παρατηρήθηκε ένα νεολιθικό στρώμα κεραμικής κοντά στην είσοδο ενώ, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η υπόλοιπη κεραμική χρονολογείται στα Ελληνιστικά χρόνια, 4ο – 6ο  αιώνα μ.Χ. Επίσης, εντοπίστηκαν νομίσματα, μετάλλινες πόρτες, μία σιδερένια αιχμή δόρατος καθώς και πάνω από 40 ανθρώπινοι σκελετοί. Οι μελετητές εικάζουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιόταν ως λατρευτικός χώρος, ως καταφύγιο ή και ως νεκροταφείο. 


Επισκέψεις
Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 09.30 έως τις 17.30 και από τις 09.00 έως τις 20.00.


Πληροφορίες
Μπορείτε να επικοινωνείτε στα: τηλ. 6951003299, email: info@spilaiokapsia.gr και στο  www.spilaiokapsia.gr
Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Μαντινείας


*από το: