.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

  ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Η καρδιά της Μεσσηνίας


ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Κτισμένη σε μια εύφορη γη στον μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου, με μια τεράστια αμμουδιά στα πόδια της, έντονη ζωή και σημαντικά μνημεία, η Καλαμάτα δεν είναι μόνο η βάση για την εξερεύνηση της πλούσιας φύσης της Μεσσηνίας αλλά και μια πόλη που αποτελεί από μόνη της λόγο για ταξίδι

Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε στο παρελθόν από σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου.
Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε στο παρελθόν από σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου.
"Δε χρειάζεται περισσότερο από ένα βλέμμα για να συλλάβεις ολόκληρη την εικόνα της πολιτείας, που κατεβαίνει από το γραφικό βουνό της στη θάλασσα, με τ' αραιά και παστρικά αρχοντικά της σπίτια. Κ' έτσι μπορείς ευθύς αμέσως να καταλάβεις πως οι άνθρωποι που κατοικούν τον τόπο δεν αποτελούν παρά ένα πρόσχημα.
Και πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, επάξια τον κατοικούν. Γιατί σε καμιάν άλλη ελληνική πολιτεία δε βρίσκει ο περαστικός τέτοιον ανοιχτόκαρδο και πρόσχαρο πολιτισμό, τέτοια αίσθηση της εσωτερικής καλλιέργειας, τέτοια ημερότητα ήθους και τέτοια πραγματική ανθρωπιά", γράφει ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος για την Καλαμάτα.
Είναι αναμφισβήτητα μια τυχερή πόλη. Βρίσκεται χτισμένη σε μια εύφορη γη, που στο βάθος των αιώνων ό,τι και να έσπερνε κανείς, φύτρωνε και καρποφορούσε. Αναπνέοντας για χρόνια πολλά την ήρεμη αύρα της, ημέρεψαν σιγά σιγά και οι άνθρωποι, και με τη σειρά τους έκτισαν απλά αλλά φιλόξενα σπίτια, δρόμους και πλατείες.
Οι Καλαματιανοί αγαπούν πολύ την πόλη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από χρόνια αρκετοί από αυτούς αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, οι περισσότεροι γύρισαν μετά χρόνια πίσω στην πατρίδα τους.
Το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων.
Το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων.
Xτισμένη στον μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου, με τη μεγάλη προκυμαία και την απέραντη αμμουδιά της, η Καλαμάτα είναι μια ευχάριστη νότα και για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, είτε αυτοί είναι περαστικοί είτε έχουν προορισμό τις μεσσηνιακές ακτές της είτε αναζητούν την αυθεντικότητα των χωριών της και της φύσης της.
Ο παλμός της πόλης
Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από καταστρεπτικούς σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου. Διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, σε συνδυασμό με τα μοντέρνα κτίρια και τα πανέμορφα νεοκλασικά της. Το κάστρο, άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πριγκίπισσας Iσαβέλλας και το ιστορικό μυθιστόρημα του Αγγελου Tερζάκη Πριγκιπέσσα Iζαμπώ, βρίσκεται σε πευκόφυτο λόφο στα βορειοδυτικά της πόλης.
Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι «Ψαράκια».
Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι «Ψαράκια».
Το έχτισαν οι Φράγκοι τον 15ο αιώνα, όμως η τελική μορφή του είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων των Ενετών και των Τούρκων.
Τμήματα της οχύρωσης χρησίμευσαν στο παρελθόν για την κατασκευή σπιτιών και δημόσιων κτιρίων, άλλα τμήματα έπεσαν με τον σεισμό, αλλά οι αρχαιολόγοι αποκατέστησαν ένα μεγάλο μέρος του και σήμερα είναι σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο της πόλης.
Εκεί φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού. Κάτω και γύρω από το κάστρο απλώνεται η παλιά πόλη. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με αφετηρία τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής με τους δύο ασημένιους τρούλους και μέσω της οδού Σπάρτης να φθάσετε στην Πλατεία 25ης Μαρτίου.
Δρομάκι στην παλιά πόλη.
Δρομάκι στην παλιά πόλη.
Στη διαδρομή σας θα δείτε πολλά παλαιά αρχοντικά, δημόσια κτίρια νεοκλασικού ύφους και αρκετά μουσεία. Tο Aρχαιολογικό Mουσείο της Kαλαμάτας, που παλαιά στεγαζόταν στο αρχοντικό Mπενάκη, έχει μεταφερθεί σε κτίριο κοντά στον ναό των Αγίων Αποστόλων, τον ναό από τον οποίο λέγεται ότι ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Αξίζει να το επισκεφθείτε, καθώς έχει ανεκτίμητης αξίας ευρήματα από όλη τη Μεσσηνία.
Ενα άλλο αξιόλογο μουσείο είναι το Λαογραφικό Mουσείο το οποίο περιλαμβάνει πολλά κειμήλια από την Eπανάσταση του 1821, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Σε παλιό αρχοντικό στεγάζεται και το δημαρχείο της πόλης, ενώ η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 60.000 τόμους και η Πινακοθήκη έργα κυρίως Eλλήνων ζωγράφων.
Η Καλαμάτα διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
Η Καλαμάτα διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
Ενα άλλο αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε είναι το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων, έκτασης 54 στρεμμάτων, που στην ουσία δεν είναι μουσείο, αλλά θεματικό πάρκο, και μάλιστα το πρώτο της Ελλάδας.
Το καλοκαίρι ο παλμός της πόλης μεταφέρεται στο λιμάνι και την παραλιακή. Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι "Ψαράκια" γεμίζει τα απογεύματα από παιδιά που παίζουν, καροτσάκια και ποδηλατάκια, ωστόσο η νεολαία βρίσκεται στην οδό Ναβαρίνου.
Η είσοδος του κάστρου.
Η είσοδος του κάστρου.
Ο πεζόδρομος βρίθει από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ στα παραλιακά καφέ νέοι, γέροι και τουρίστες απολαμβάνουν τον καφέ, το γλυκό ή το ποτό τους με θέα τη θάλασσα. Ενα άλλο σημείο για να απολαύσετε το ποτό ή τον καφέ ή ένα δείπνο δίπλα στη θάλασσα είναι η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
Βραβευμένες Παραλίες
H παραλία της Καλαμάτας είναι πεντακάθαρη, βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης και προσφέρεται για μια γρήγορη βουτιά μέσα στη μέρα. Ωστόσο, έξι μόλις χιλιόμετρα προς τα ανατολικά βρίσκεται η οργανωμένη παραλία του Αλμυρού, που προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ.
Η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
Η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
Μια υπέροχη παραλία επτά χιλιόμετρα έξω από την πόλη είναι η Μικρή Μαντίνεια, με τα βοτσαλάκια και τα καταγάλανα νερά της αλλά και με τα beach bar με άψογες μουσικές επιλογές.
Αλλες παραλίες είναι η Μπούκα και το Πεταλίδι, που προτιμώνται από τους ντόπιους. Λίγο πιο απομακρυσμένη, στα 12 περίπου χιλιόμετρα, βρίσκεται η παραλία της Σάντοβας, με χρυσαφένια άμμο και beach bars που σερβίρουν ποτά πάνω στο κύμα.
Με φόντο τον Ταΰγετο, μεγάλη προκυμαία και αμμουδιά, η Καλαμάτα είναι ιδανικός προορισμός διακοπών.
Με φόντο τον Ταΰγετο, μεγάλη προκυμαία και αμμουδιά, η Καλαμάτα είναι ιδανικός προορισμός διακοπών.
Αξίζει να γνωρίζετε ότι οι παραλίες της Καλαμάτας έχουν βραβευθεί πολλές φορές από την Eυρωπαϊκή Ενωση λόγω της καθαρότητας των νερών και του βυθού τους.
Εκδρομή στην Αρχαία Μεσσήνη
Μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας κοντά στο χωριό Mαυρομμάτι βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη. Είναι μια κοντινή εκδρομή την οποία δεν πρέπει να παραλείψετε, τόσο για την ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία του χώρου όσο και για το πανέμορφο τοπίο. Ο αρχαιολογικός χώρος, από τον οποίο μόνο μικρό τμήμα έχει ανασκαφεί, προκαλεί έκπληξη, λόγω του μεγέθους του. Ναοί, ιερά, ολόκληρες γειτονιές με οικίες και δημόσια κτίρια είναι εντυπωσιακά και πολύ καλά διατηρημένα.
Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, στεγάζεται τμήμα των ευρημάτων, τα οποία ξεπερνούν τα 10.000 αντικείμενα. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το 369 π.X. στους δυτικούς πρόποδες της Iθώμης από τον Eπαμεινώνδα, ο οποίος την όρισε ως νέα πρωτεύουσα. Οχι μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Mεσσήνης, στην κορυφή του όρους Iθώμη, ήταν το μοναστήρι Bουρκάνου (1.725), δίπλα από το περίφημο ιερό του Iθωμάτα Διός, στο οποίο, οποιοσδήποτε δούλος που προσέτρεχε εκεί αναζητώντας άσυλο, μπορούσε να ελευθερωθεί από τον ιερέα.
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού
Υπαίθρια επίδειξη ποδηλατικών δεξιοτήτων.
Υπαίθρια επίδειξη ποδηλατικών δεξιοτήτων.
Ενα φεστιβάλ που πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, θα έδιναν τα πάντα για να φιλοξενήσουν και ένα φεστιβάλ για το οποίο δεν έχουν ακουστεί παρά εγκωμιαστικά σχόλια για τις εξαιρετικές επιλογές του και τους πρωτοποριακούς καλεσμένους του. Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο ομάδες χορού και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν τα τελευταία έργα τους στο φεστιβάλ που ξεκίνησε από το μεράκι μιας χούφτας ανθρώπων και έφτασε να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Fast Info
Τοπικά προϊόντα
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Οι ελιές και το λάδι είναι τα κύρια προϊόντα της Καλαμάτας, μαζί με το σταφύλι και τη σταφίδα. Η περιοχή παράγει εκλεκτής ποιότητας κρασιά, λευκά (ροδίτης, ασύρτικο) ή κόκκινο (φωκιανό, μανδηλαριά, cabernet). Το καλαματιανό "καλογερίστικο" αρωματικό ξίδι, καθώς και τα μεσσηνιακά αποστάγματα εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παραγωγή φρούτων και κηπευτικών είναι μεγάλη, με κύρια προϊόντα τα εσπεριδοειδή, τα σύκα, τα καρπούζια, τα πεπόνια, τις πατάτες και τις ντομάτες. Ο γειτονικός Ταΰγετος είναι πλούσιος σε αρωματικά φυτά και βότανα.
Δραστηριότητες στη φύση
Ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ. Η μαρίνα της Καλαμάτας είναι σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη. Εχει χωρητικότητα 250 θέσεις και παρέχει στον επισκέπτη νερό και ρεύμα, ενώ κατόπιν παραγγελίας γίνεται ανεφοδιασμός καυσίμων, ανταλλακτικών καθώς και μηχανικών επισκευών. Λειτουργεί όλο τον χρόνο. Πληροφορίες στον Nαυτικό Ομιλο Kαλαμάτας (τηλ. 27210 23860).
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην περιοχή Καλάθι, με πανοραμική θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου.
Ποδήλατο στην πεζοδρομημένη οδό Ναυαρίνου και σε αρκετά σημεία της πόλης. Πολύ σύντομα οι λάτρεις του ποδηλάτου θα έχουν στη διάθεσή τους έναν ποδηλατόδρομο συνολικού μήκους 4 χλμ.
Ιππασία στη δυτική παραλία με τα άλογα του Νίκου Δρούγα.
Κείμενο: Νέλλη Καψή
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας, Παναγιώτης Σαρρής
*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε στο παρελθόν από σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου.
 • Το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων.
 • Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι «Ψαράκια».
 • Δρομάκι στην παλιά πόλη.
 • Η Καλαμάτα διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
 • Η είσοδος του κάστρου.
 • Η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
 • Με φόντο τον Ταΰγετο, μεγάλη προκυμαία και αμμουδιά, η Καλαμάτα είναι ιδανικός προορισμός διακοπών.
 • Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
 • Υπαίθρια επίδειξη ποδηλατικών δεξιοτήτων.
 • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
 • Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Παρουσίαση του μυθιστορήματος Νοματαίος του Βασίλη Κουνέλη στο Λεβίδι


Παρουσίαση του μυθιστορήματος Νοματαίος του Βασίλη Κουνέλη θα γίνει την Παρασκευή 19 Αυγούστου και ώρα 20.00 μ.μ. στο Λεβίδι Αρκαδίας στο καφενείο «Ευφρόσυνες Γεύσεις». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο εκδότης του Αρκαδικού Βήματος Πάνος Αϊβαλής.

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Χρυσοβαλάντω Ηλιοπούλου: Η ψυχραιμία καθώς και η καλή προετοιμασία μου από τους καθηγητές μου, ήταν το κλειδί της επιτυχίας μου, καταφέρνοντας να αποσπάσω τέσσερα εικοσάρια!!

Εντυπωσιακή απόδοση μαθήτριας από την Τρίπολη στις πανελλαδικές εξετάσεις!!!

Η Ηλιοπούλου Χρυσοβαλάντω φοίτησε στο 2ο ΓΕΛ Τρίπολης 
και ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση τον κλάδο της Πληροφορικής.
 Επέλεξε επίσης και το μάθημα «Αρχές την οικονομικής Θεωρίας». 
Στις πανελλήνιες εξετάσεις έγραψε τέσσερα εικοσάρια.
Η Ηλιοπούλου Χρυσοβαλάντω δήλωσε στην εφημερίδα "ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ":
Ποια είναι η πρώτη σου επιλογή;
Ως πρώτη επιλογή έχω τη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 
στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
- Τι προοπτική έχει η σχολή που θες να περάσεις;
Η σχολή αυτή  έχει πολλές προοπτικές σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση, 
ωστόσο το μέλλον κάθε επαγγέλματος στην Ελλάδα προς το παρόν είναι αβέβαιο,
 και ελπίζω για ό,τι καλύτερο.
- Πόσο δύσκολα ήταν γενικότερα τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων  φέτος;
Τα θέματα των φετινών πανελληνίων ήταν αρκετά δύσκολα αλλά όχι αδύνατο να απαντηθούν. 
Η ψυχραιμία καθώς και η καλή  προετοιμασία μου από τους καθηγητές μου,
 Γιάννη Καρκαζή, Δημήτριο Κούρο και Αλέξανδρο Γκιτζίρη,
 ήταν το κλειδί της επιτυχίας μου, καταφέρνοντας να αποσπάσω τέσσερα εικοσάρια!!
Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!!!
ΠΗΓΗ - "ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ"

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Μετά τη δημοσίευση του  νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το
ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποστέλλει
σχετική ανακοίνωση.
Το ΔΣ Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου ΠελoποννήσουΑγαπητοί Συνάδελφοι,

Το «εκσυγχρονιστικό» νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση το προσεχές διάστημα, υποτίθεται ότι επιχειρεί, δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση ή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και με απίστευτα βεβιασμένη συγκόλληση διάσπαρτων θέσεων και προτάσεων, χωρίς συγκεκριμένο όραμα για την παιδεία, να «βελτιώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια» με πρότυπο τις επιχειρήσεις.

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε ότι στη θέση της ουσιαστικής προαγωγής της αριστείας, της διανοητικής ελευθερίας, της γνώσης και του πνεύματος της δημοκρατίας, το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά:

Ö Προωθεί ένα αδιαφανές, αυταρχικό και θεσμικά ανεξέλεγκτο σύστημα διοίκησης μέσα από το λεγόμενο Συμβούλιο. Αλήθεια, πώς διασφαλίζεται η νομιμοποίηση του εν λόγω οργάνου, το οποίο θα περιλαμβάνει και 7 εξωπανεπιστημιακά μέλη, όταν δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην εκλογή των μελών του; Στη βάση ποιάς λογικής εκχωρείται τόση υπερεξουσία στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή επαναφέροντας στην ουσία το προ του 1982 καθεστώς της Έδρας; Χρειαζόμαστε άραγε περισσότερο συγκεντρωτισμό από ό,τι δημοκρατική ευελιξία; Επιπρόσθετα, για ποιο λόγο η Σύγκλητος περιορίζεται σε έναν καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο, τη στιγμή που ως ακαδημαϊκά νομιμοποιημένο θεσμικό όργανο θα μπορούσε να έχει αυξημένο ειδικό βάρος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται;

Ö Παραδίδει το Πανεπιστήμιο, έναν από τους λίγους θεσμούς που καλλιεργούν την ελευθερία της γνώσης, της έρευνας και της κριτικής σκέψης στους νόμους της αγοράς, δηλαδή στους νόμους των εκάστοτε οικονομικών συμφερόντων, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις της διάρρηξης του κοινωνικού συμβολαίου που βιώνει η χώρα, αφού το Πανεπιστήμιο προετοιμάζει το μέλλον κάθε κοινωνίας.

Ö Αποσυνδέει το διδακτικό προσωπικό από το ακαδημαϊκό, ερευνητικό του λειτούργημα, μετατρέποντας το σε εξυπηρετητή ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία, αναμφίβολα, μόνον επιδερμική σχέση έχουν με εκείνο που, από την εποχή του Διαφωτισμού τουλάχιστον, ονομάζεται επιστημονική γνώση. Την ίδια στιγμή, η έρευνα, η οποία ήδη υποχρηματοδοτείται, λόγω των σπάταλων πολιτικών των μεταπολιτευτικών πελατειακών κυβερνήσεων, αφήνεται πλέον εντελώς στα χέρια των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ποιες είναι εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας που εγγυώνται ότι η έρευνα στο εξής δεν θα καθορίζεται από τις επιταγές των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες θα καρπώνονται και το προϊόν της, αντί να είναι ελεύθερη παράγοντας ταυτόχρονα δημόσιο αγαθό;

Ö Εκκινεί από αβάσιμες και δόλιες παραδοχές σχετικά με τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους οποίους θεωρεί βολεμένους, διαπλεκόμενους και οκνηρούς, δίχως το Υπουργείο να αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για τους έως τώρα χειρισμούς του στο πεδίο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δίχως να έχει λάβει υπόψη του το αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό έργο που παράγουν οι Πανεπιστημιακοί μέσα σε αντίξοες συνθήκες ούτε και την επικρατούσα τάση αριστείας στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας. Ειδικά δε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διακρίνεται ήδη τόσο για την επιστημονική του εξωστρέφεια και αναπτυξιακή του δυναμική όσο και για την καθιέρωση του στη συνείδηση των πολιτών της περιφέρειας όπου και εντάσσεται.

Ö Απηχεί ένα έντονα επαρχιώτικο και νεο-αποικιακό ήθος ως προς τα ζητήματα αξιολόγησης της ακαδημαϊκής ικανότητας και της επάρκειας των Πανεπιστημιακών δασκάλων, προεξοφλώντας, αβάσιμα, ότι οι Πανεπιστημιακοί και τα Πανεπιστήμια δεν είναι ήδη συνδεδεμένοι με τη διεθνή κοινότητα, όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων πανεπιστημιακών έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και έχει σημαντική διεθνή ερευνητική παρουσία.

Ö Καταργεί τη θεσμική ισχύ των Γενικών Συνελεύσεων, της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου και επομένως πνίγει την ουσιαστική διατύπωση ίσης και ελεύθερης γνώμης στα «νέο–διαχειριστικά» (neo-managerial) ακαδημαϊκά όργανα, εκχωρώντας, κατά το πρότυπο διαχείρισης επιχειρήσεων, εξουσιαστικές, επί της ουσίας, αρμοδιότητες σε μια «ολιγαρχία» κατά το ήμισυ άσχετων προς το Πανεπιστήμιο φυσικών προσώπων, που πιθανόν να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα (βιομηχανίας, τραπεζών, κ.ά.), ενάντια προς τον καταστατικά δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Σε αυτή τη συνάφεια κατά πόσο άραγε κάποιος εξωτερικός ως προς το Πανεπιστήμιο Πρύτανης ή μέλος του Συμβουλίου θα είναι και σε θέση αλλά και διατεθειμένος, τόσο να κατανοεί όσο και να επιλύει ζητήματα της ακαδημαϊκής καθημερινότητας;

Ö Προοιωνίζεται την εισαγωγή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές μέσω ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης, που δεν αντιστοιχούν σε παροχή γνώσης Πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ö Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, επίσης, η προωθούμενη κατάργηση στην ουσία των Τμημάτων, το κύτταρο της ακαδημαϊκής λειτουργίας, και η ένταξη τους σε σχολές, δίχως να αναφέρεται η αποστολή και η χρησιμότητα των τελευταίων, δίχως πρόβλεψη για την επιστημονική στιβαρότητα των προγραμμάτων σπουδών και δίχως επίσης να τεκμηριώνεται επιστημονικά ο ρόλος και η αποστολή της ίδρυσης ξεχωριστών μεταπτυχιακών σχολών. Με την κατάργηση του Τμήματος ως διοικητικής και ακαδημαϊκής μονάδας του Πανεπιστημίου, θίγεται επίσης η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Ö Θεωρούμε σημαντικό ολίσθημα την απουσία πρόνοιας και ευαισθησίας που υποδηλώνει η παντελής έλλειψη μεταβατικών διατάξεων σχετικά με τους ήδη υπηρετούντες Πανεπιστημιακούς, και ιδιαίτερα τους Λέκτορες, οι οποίοι φαίνεται να «εξαερώνονται» από το σχέδιο νόμου, πέραν μιας ασαφούς αναφοράς σ’ αυτούς, χωρίς να αναγνωρίζεται εμφανώς η προσφορά τους στο Πανεπιστήμιο και η καθ’ όλα νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκλογή τους σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Την αυτή «εξαέρωση» διαφαίνεται ότι θα υποστούν και οι εκλεγμένοι, πλην όμως μη διορισμένοι συνάδελφοι σε διάφορα Τμήματα. Τι προβλέπεται επί των ζητημάτων αυτών; Ερωτήματα επίσης προκαλεί το άρθρο περί πιθανών συγχωνεύσεων Τμημάτων και Σχολών καθώς και καταργήσεων ΑΕΙ, το οποίο δεν προβαίνει σε καμία πρόβλεψη των συνεπειών τους για τους φοιτητές και τους ήδη υπηρετούντες σε αυτά.

Ö Επίσης το νομοσχέδιο υποβιβάζει τους Επίκουρους Καθηγητές στην «πρώην» βαθμίδα του Λέκτορα και ταυτόχρονα αφαιρείται και από τις δύο βαθμίδες η δυνατότητα διατύπωσης άποψης και διαμόρφωσης απόφασης στα ακαδημαϊκά όργανα, όπως άλλωστε συμβαίνει και για τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, που εν συνόλω αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία των Πανεπιστημιακών δασκάλων. Τα δε προσόντα για την εξέλιξή τους δεν είναι γνωστά και δεν θα τα καταστήσει γνωστά ο νόμος που ενδεχομένως ψηφιστεί.

Ö Για ποιο λόγο ο οργανισμός του κάθε ιδρύματος να προσδιορίζει το προσοντολόγιο των εξελίξεων και να μην υφίστανται γενικά ακαδημαϊκά τυπικά και ουσιαστικά προαπαιτούμενα για όλα τα ΑΕΙ; Από την άλλη, ο υπηρετών Επίκουρος (και ο Λέκτορας) γνωρίζει ότι θα παραμείνει εν ομηρεία, χωρίς μονιμότητα, περισσότερα χρόνια από ό,τι πριν και ότι θα εξελιχθεί βάσει κάποιων προσόντων που άλλοι θα θέσουν εν καιρώ για λογαριασμό του. Πώς είναι δυνατόν να προετοιμάσει τα προσόντα του για εξέλιξη ο υπηρετών Λέκτορας, Επίκουρος αλλά και ο Αναπληρωτής Καθηγητής, όταν δεν γνωρίζει ποια θα είναι αυτά και όταν τα κριτήρια των εξελίξεων δεν θα είναι ενιαία για όλα τα Ιδρύματα; Επίσης, γιατί στην εξέλιξη των Επίκουρων η διαδικασία προβλέπεται να είναι ανοικτή και στην εξέλιξη των Αναπληρωτών κλειστή; Ο νόμος δημιουργεί μια κατηγορία Καθηγητών-πληβείων, οι οποίοι θα είναι έρμαια αποφάσεων άλλων για την καριέρα τους, χωρίς καμία συμμετοχή στη διοίκηση και στις αποφάσεις. Αντί να εξαλείψει τη συναλλαγή και την υποταγή για την εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο, ο νέος νόμος μάλλον τη θεσμοθετεί.

Ö Στη βάση ποιας λογικής η θητεία των νέων οργάνων είναι τόσο μεγάλη; Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η αποφυγή της διαπλοκής, όταν οι έχοντες την εξουσία την ασκούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Πόσο ευκίνητα θα είναι τα νέα αυτά όργανα μέσα στην πάροδο του χρόνου και το κυριότερο, ποιος θα ελέγχει τους ελέγχοντες;

Ö Σημαντικά επίσης ερωτήματα προκαλεί η έννοια της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, όπως εμφανίζεται στο νέο νομοσχέδιο. Πώς αυτή θα εφαρμόζεται στην πράξη όταν, σε συνθήκες αντισυνταγματικής υπαναχώρησης του Κράτους από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί το δημόσιο αγαθό της παιδείας, τα ιδρύματα θα αναγκάζονται να εξαρτώνται από ιδιωτικά κεφάλαια για την έρευνα και τη λειτουργία τους; Υπάρχει άραγε κάποιος ιδιώτης που θα χρηματοδοτεί έρευνα για την κοινωνική ανισότητα, λόγου χάριν, ή για άλλα ερευνητικά αντικείμενα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών που δεν αποδίδουν άμεσα οικονομικά, αλλά όμως αφορούν τον πολιτισμό και την κοινωνία, όπως άλλωστε το ίδιο το νομοσχέδιο διατείνεται;

Ö Σε τέτοιες συνθήκες είναι άξιο απορίας με ποιο τρόπο οι «εναπομείναντες» Πανεπιστημιακοί θα έχουν κίνητρο προσφοράς στα Τμήματα όπου υπηρετούν. Η συγκεντρωτική διοίκηση είναι γνωστό ότι παράγει το αντίθετο των στόχων της, την ίδια στιγμή που διαφαίνεται, ότι τόσο η αντιφατικότητα των όρων χρηματοδότησης και άρα της αμφίβολης μισθολογικής επάρκειας των Πανεπιστημιακών δασκάλων όσο και το εντόνως ολιγαρχικό πνεύμα του εν λόγω νόμου, δεν ενθαρρύνει την υλική και, κυρίως, την ηθική επιβράβευσή τους, αν δεν τη θέτει υπό αμφισβήτηση. Εντός αυτών των αβέβαιων συνθηκών πως θα μπορεί ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος να υπηρετήσει με ηρεμία και νηφαλιότητα το λειτούργημά του;

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:
Ö Εκφράζει την έκπληξη, την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή του για την οπισθοδρόμηση που προωθείται στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαμέσου αυτού του αντιφατικού και εν πολλοίς προβληματικού νομοσχεδίου εν τω μέσω δεινής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης.

Ö Θεωρεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, ως έχει και δίχως επιμέρους βελτιώσεις, θα ανακόψει τον νεανικό δυναμισμό και την αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ö Υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για να τύχει της ευρείας αποδοχής και εφαρμογής χρήζει περισσότερου χρόνου ουσιαστικής συζήτησης και επεξεργασίας με σκοπό την αλλαγή των προβληματικών του σημείων.

Ö Δηλώνει την απερίφραστη στήριξή του στις πρόσφατα διατυπωθείσες θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ και στην απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και καλεί κάθε Πανεπιστημιακό Συνάδελφο που σέβεται την ακαδημαϊκή του πορεία στο δύσκολο πεδίο του Ελληνικού Πανεπιστημίου να ενώσει τη δική του φωνή μαζί με εκείνες που ασκούν κριτική στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Δηλώσεις Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου σχετικά με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας


ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αθήνα, 01/07/11

Σχετικά με τη δημοσίευση της τελικής πρότασης για την αναδιάταξη των μονάδων του Ε.Σ.Υ. στη Μεσσηνία, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Έχω διαφωνήσει ριζικά με την όποια υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο εξυπηρετεί τον δυτικό άξονα του νομού Μεσσηνίας και μέρος του νομού Ηλείας. Γιατί άλλο πράγμα είναι η συν-διοίκηση των νοσοκομείων και η διοικητική ενοποίησή τους σε ένα ΝΠΔΔ και άλλο πράγμα η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που μέχρι πρότινος φημολογούνταν. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ προβλέπει ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Νοσοκομείο με 80 κλίνες και Αναπληρωτή Διοικητή και έτσι δεν θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του. Με την τελική του αυτή πρόταση το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία γενικά και στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».* * * * * * * *


              Αξιότιμη  κυρία Βουλευτά,

Όλα ωραία και καλά αυτά που λέτε αλλά γιατί διαμαρτύρεστε για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας  εσείς προχθές είπατε ΝΑΙ το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012 – 2015» που μιλά για διάλυση της Δημόσιας Υγείας με  περικοπές στα Νοσοκομεία, σχολεία και σε άλλες κοινωνικές παροχές.  Το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δυστυχώς  ψηφίσαμε μ' ένα άλλο πρόγραμμα που ήταν κοντά στο λαό... Και που σήμερα δεν τον εκφράζετε...
Και όλα αυτά για να διώξουμε την Δεξιά μαζί με την νεο-φιλελεύθερη πολιτική της. Σήμερα  κατάντησε ένα βαθύ συντηρητικό Δεξιό κόμμα και συνάμα προδοτικό στους ψηφοφόρους του. Αυτό στηρίζετε και εσείς και το κρίμα είναι που είστε νέος άνθρωπος και πολιτικός  και λυπάμαι που σας πιστέψαμε ότι είστε ένα πατριωτικό κίνημα και σοσιαλιστικό που για το τελευταίο μάλλον βγαίνει σοσιαληστικό για τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, το νέο άνθρωπο που ως άλλη Δεξιά (δεκαετία 50-60) τον στέλνετε μετανάστη για να βρει δουλειά... Λυπάμαι πολύ που ήμουν φίλος του ΠΑΣΟΚ και για το οποίο φέρω και τις σχετικές ευθύνες μου. Διαπράξατε εσχάτη προδοσία και αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να απολογηθείτε για τις πράξεις σας, που παρέδωσαν τη χώρα τους τοκογλύφους και αιμοπότες του ελληνικού λαού.

Με καθόλου εκτίμηση για το καταστροφικό σας έργο προς την πατρίδα μας.
Πάνος Σ. Αϊβαλής
εκδότης της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"
Καρύταινα, Ιούλιος 2011