.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΣΠΑΡΤΗ : ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 1865 !!!






ΣΠΑΡΤΗ : ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 1865 !!!
Η Σπάρτη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας , το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα. Σε επίσημη τελετή, την 1η Ιανουαρίου 1857, έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο. 
Ένα από τα πρώτα κτίρια της νέας πόλης και ένα από τα πιο παλιά που υπάρχουν ακόμα (φαίνεται αριστερά στην παλιά φωτογραφία του 1900) , είναι και το διώροφο σπίτι-κατάστημα στη γωνία Κ. Παλαιολόγου και Ευαγγελιστρίας . Ουσιαστικά εκεί άρχιζε το τετράγωνο της πλατείας με τις τοξωτές στοές (δυστυχώς σήμερα είναι σχεδόν κατεστραμμένες) και τα όμορφα σπίτια- καταστήματα , από τα οποία ελάχιστα έχουν διασωθεί . 
Πάνω σε μια από τις ομορφοπελεκημένες και αρμονικά δεμένες μεταξύ τους πέτρες που αρμολόγησαν τις καμάρες του όμορφου αυτού κτιρίου ο άγνωστος πετρομάστορας ("πελεκάνος") του καιρού σμίλεψε και τη χρονολογία γέννησής του : 1865 !!!
Μια πόλη χρειάζεται κι εκείνη τις αναμνήσεις της ! Αλλιώτικα θα είναι μια πόλη χωρίς καρδιά και ψυχή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου