ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
17/5/2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Αδικαιολόγητος αποκλεισμός δύο τμημάτων της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας»
Απαράδεκτη είναι η απόφαση του Υπουργείου να αποκλειστούν από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών. Παρά τις έγγραφες επισημάνσεις και του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας η Κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει την αιτία αποκλεισμού των συγκεκριμένων τμημάτων και οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μη βιώσιμο ένα τμήμα στο οποίο οι ενεργοί φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν κατά την παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, ξεπερνούν τους 106, ούτε ένα τμήμα που ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στην Ελλάδα δείκτες από άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Για παράδειγμα ο δείκτης των πτυχιούχων ανά έτος που ισχύει σε ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχει εκεί εντελώς διαφορετική βαρύτητα. Και τούτο επειδή το ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οδεύει προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μικρότερο από 20% του συνόλου (είναι δηλαδή όλοι τους κάτοχοι απολυτηρίου με βαθμό λίαν καλώς και άριστα) και είναι πολύ λογικό να αναμένει η κοινωνία από αυτούς να καταστούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 90% και μάλιστα στον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου που εισέρχεται στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πάνω από το 70% του συνόλου και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις κυμαίνεται από 1-20 στην κλίμακα του 1-20.
Είναι τραγικό δε ότι ο δείκτης αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.
Επί 10 και πλέον μήνες η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ διαβεβαίωνε ότι στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι θα δήλωναν Σχολές αντί για Τμήματα. Αυτό ήταν και εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση στους Δελφούς. Έχοντας αυτό υπόψη η Σύνοδος Προέδρων-Αντιπροέδρων, που έλαβε χώρα προ διμήνου στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε την υιοθέτηση αυτής της θέσης και αυτό το κατέστησε γνωστό στον παρευρισκόμενο Υφυπουργό. Είναι άγνωστο τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο εξήγγειλε αποφάσεις που δεν είχαν καμιά αναφορά στη σχετικά μακρόχρονη διαβούλευση.
Διαπιστώνουμε ότι από τα 24 Τμήματα Τ.Ε.Ι., που το Υπουργείο Παιδείας προέγραψε για «λουκέτο», τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία αποθετική συμπεριφορά στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ αναφορικά με τις τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών-Υδατοκαλλιεργειών. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα αν είναι Κυβερνητικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ο εξοστρακισμός αυτών των τεχνολογιών. Εκείνο όμως που εμείς έχουμε αποτυπώσει από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες και σε δραστηριότητες που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράσινη ανάπτυξη όμως δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες αλλά και η βιολογική γεωργία, η οποία δεν μπορεί να ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο.
Πλεονέκτημα της χώρας μας αποτελούν η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ δεν έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες.
Κατόπιν τούτων,
ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Θα ανακαλέσει την απόφασή της, ώστε και στο τρέχον έτος να επανέλθουν τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Κουράκης Αναστάσιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου