.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Στην Καλαμάτα σήμερα το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Σε αυτή μετέχουν οι Νορβηγοί μουσικοί: Ann Helen Hjemli, Jhonny Lauritzen, Rodrigo Villagra και το σχήμα Jazz Steps από το Ωδείο Καλαμάτας (Μιχάλης Μπαστακός, Παναγιώτης Τζουμάκης, Γιάννης Δίσκος, Σωτήρης Παπαδέας). Η εκδήλωση έχει τη στήριξη της νορβηγικής πρεσβείας, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ωδείου (υπεύθυνος ο Σύλβιος Σύρρος).
Το φεστιβάλ είναι ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας πενταετίας. Το πρόγραμμα του θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Αργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Ολες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια του φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas από τη Νορβηγία και ο Martin Gruber από τη Γερμανία, εθνολόγοι - σκηνοθέτες στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ στο πλαίσιο αφιερώματος στο ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ. Ακόμη, θα παρουσιαστεί και η πρώτη καθαρά μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «It’s all jazz to me» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και 3 χρόνια.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Frode Storaas και Martin Gruber που θα γίνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό (Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιανουαρίου - αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) 2 μ.μ., αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ (Κυριακή 24 Ιανουαρίου - Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου 8.30 μ.μ.), αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή 6 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης (Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 3 μ.μ. ΕΚΚ) και σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα» Νίκο Καλλαρά (Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2 μ.μ.).
Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως» με εισηγητή τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη (Σάββατο 23 Ιανουαρίου 12 μ. στον χώρο του καφέ "Μπουκαδούρα" στο Πάρκο του Λιμενικού) και ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία» στην Μεσσήνη. Την ημερίδα συντονίζουν η ψυχολόγος Τέσση Λαζαράτου, και ο ψυχίατρος Θανάσης Κουρής, ενώ θα συμμετέχουν και οι σκηνοθέτες Σταύρος Ψυλλάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», η Πέπη Ρηγοπούλου με το ντοκιμαντέρ «Σρέμπερ» και η Κλεώνη Φλέσσα με το ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης. Ενας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας» (Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 6 μ.μ., Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης).
Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Αργους, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ, του Goethe Institut, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ «Αγών». Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.
Για το θέμα μίλησαν χθες οι συντελεστές σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που το φεστιβάλ αυτό γίνεται στην πόλη της Καλαμάτας, στην καρδιά του χειμώνα και είπε πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση 5.000 ευρώ, ενώ έχει ήδη παραχωρηθεί ο χώρος για τις εκδηλώσεις.
Η Κλεώνη Φλέσσα μίλησε για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τους καλεσμένους από το εξωτερικό. Σημείωσε πως οι ελληνικές ταινίες θα είναι 30, όλες φετινές και περσινές και βραβευμένες σε ποσοστό 25%. Υπογράμμισε ακόμη το ότι και φέτος τα φιλμ θα τα παρακολουθήσουν μαθητές.
Ο Στάθης Γυφτάκης διευθυντής του Ωδείου αναφέρθηκε στην αποψινή γιορτή στην οποία μετέχει το σχήμα "Jazz steps" και ευχαρίστησε για τη συνεργασία. Τέλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του ΠΑΠΕΛ Νίκος Ζαχαριάς μίλησε για τα σεμινάρια που θα γίνουν στην αίθουσα "Νικ. Πολίτης".
Γ.Σαρ
___________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου