Πολλές φορές έχει παρεξηγηθεί η Πελοπόννησος, ως τόπος που δεν έχει και τόσο καλή φήμη για τους ανθρώπους της. Μάλιστα,σε κοιτούν καλά καλά αν πεις ότι είσαι από κάποια περιοχή της. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που υπερισχύει μια προκατειλημμένη άποψη στην Ελλάδα, που σαφέστατα δεν μπορεί να εκπροσωπεί και να χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο κομμάτι πληθυσμού.
Μια ωραία πρωία, λοιπόν, έρχεται αυτό το άρθρο του Gurdian,το οποίο κατατάσσει την Πελοπόννησο στο νούμερο ένα προορισμό της Ευρώπης για το 2016 και εκεί ξεκινάει το καύχημα των Ελλήνων, δικαιολογημένα.
Στο συγκεκριμένο άρθρο η Πελοπόννησος βρέθηκε στην πρώτη θέση για τον άψογο συνδυασμό πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Αναφέρονται η Αρχαία Ολυμπία,οι Μυκήνες και ο Μυστράς μνημεία ανυπέρβλητης σημασίας, πυλώνες για την εξέλιξη του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στο φαράγγι του Μαινάλου.
Σαφώς δεν είναι τα μόνα κομμάτια ομορφιάς και ιστορίας που διαθέτει η Πελοπόννησος, από άκρη σε άκρη, κάθε νομός ξεχωριστά διαθέτει ένα τεράστιο φάσμα μοναδικών και ιδιαίτερων προορισμών. Δε θα μπορούσε να λείπει η Επίδαυρος, η Μονεμβασιά, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, οι παραπόταμοι του Αλφειού, τα Καλάβρυτα, το Ναύπλιο και πολλά άλλα σημεία, που δε θα ήθελα να αδικήσω, αλλά ούτε να περιαυτολογήσω για τον τόπο μου,καθώς κατάγομαι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Ηλεία.
Όποιον Πελοποννήσιο και να ρωτήσεις θα σου πει ότι ο τόπος του είναι ευλογημένος. Πλούτος και ομορφιά, που το μάτι σου δεν την χορταίνει. Βουνά, ποτάμια, πεδιάδες, κάστρα και αρχαίοι ναοί κάνουν ένα πάντρεμα ιδανικό, τόσο άρτιο, λες και ο τόπος φτιάχτηκε για να ανθίσει, να αναδειχθεί μέσα από το μεγαλείο της φύσης και την λαμπρότητα των ανθρώπων που έζησαν εκεί για να τον δουλέψουν, να γράψουν ιστορία πάνω του. Συνδυάζει άψογα ορεινό και θαλάσσιο τοπίο, βλάστηση και περιοχές απάτητες, τοπία μαγευτικά και ξακουστά.
Μπορεί να ανήκεις σε αυτούς που έχουν τη ρετσινιά του κατ’αυλακιώτη, αλλά αυτό δεν αποβάλλεται, είναι κομμάτι αναπόσπαστο εφόσον γεννήθηκες Πελοποννήσιος, αλλά έχεις και κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος για αυτό. Ένας τόπος χαρακτηρίζεται από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που τον κατοικούν, σίγουρα, αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν, πλάθονται, εξελίσσονται. Δεν πιστεύω πως υπάρχει περιοχή που έχει μόνο καλούς ή μόνο κακούς ανθρώπους, πάντα ποικίλουν ως προς το ποιόν τους. Έτσι συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι, νέα μυαλά, νέες ιδέες ένας τόπος δεν μπορεί παρά να συμβαδίσει με την εξέλιξη τους.
Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν από που είσαι ξέρεις τι θα πεις…κάτω από το αυλάκι!
_________________
photo : Lonely Planet
http://madmazel.gr/