.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Και ο πολιτισμός στην εισπρακτική λογική; Στην Ακρόπολη, η τιμή του εισιτηρίου για τον Ιερό βράχο και τους γύρω χώρους αυξάνεται από τα 12 στα 30 ευρώ

         Τουρισμός    

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου 
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
 Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού 











της  Αντωνίας Μπούζα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 2916 που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2015 ισχύουν από 1η Απριλίου τ.ε. νέες τιμές στα εισιτήρια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων της Χώρας καθώς και νέοι κανονισμοί για την παροχή ελεύθερης εισόδου διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Ουδείς διαφωνεί να εκμεταλλευτούμε τη μοναδικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους νεότερους Έλληνες. 

Το ότι όμως διπλασιάστηκε η τιμή εισιτηρίου πχ του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης από 6 ευρώ στα 12 ευρώ, αυτό δημιουργεί αναχώματα στην εξελισσόμενη και αναπτυσσόμενη επισκεψιμότητα από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ενδεικτικά αναφέρω: 
Στην Ακρόπολη, η τιμή του εισιτηρίου για τον Ιερό βράχο και τους γύρω χώρους αυξάνεται από τα 12 στα 30 ευρώ, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Επιδαύρου 12 € (από 6 €) , στον αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Μυκηνών 12 € (από 8 €) και στον αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Ολυμπίας 12 € (από 9 €) κ.α. 
Η σφοδρή οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας, δημιουργεί εμπόδια στο να μπορούν να διατεθούν τόσο μεγάλα ποσά από τους Έλληνες επισκέπτες των αρχαιολογικών μας χώρων και μουσείων, με αποτέλεσμα μία Ελληνική οικογένεια να αδυνατεί να πληρώσει το υψηλό αντίτιμο και στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να αποκλειστεί η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς μας χώρους, ως δυσβάσταχτο έξοδο. 
Τα μνημεία είναι η δική μας κληρονομιά και στο βωμό της εκμετάλλευσης δεν επιτρέπεται ο πολιτισμός να γίνεται δυσβάσταχτος για τις πολύπαθες Ελληνικές οικογένειες που πλέον σηκώνουν το σταυρό της υπέρμετρης φορολογίας και μείωσης των εισοδημάτων τους. 
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στο νέο νόμο για τις πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά για να υπάρξει η απαλλαγή από την πληρωμή, απαιτούνται δικαιολογητικά κλπ αποδεικτικά στοιχεία για την ηλικία των τέκνων, ποιος έχει την επιμέλεια κλπ 

Επίσης, για τους δημοσιογράφους έπαψε να ισχύει η ελεύθερη είσοδος. 
Ζητώ την έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όπου θα διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο διπλασιασμό των εισιτηρίων στους Αρχαιολογικούς μας χώρους για τους Έλληνες πολίτες. 

Για τους λοιπούς επισκέπτες άλλων χωρών, Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, μπορεί να ισχύσει το μέτρο της αύξησης των εισιτηρίων, ίσως με κάποιες διαφοροποιήσεις, διότι μπορεί ο αρχαιολογικός μας πλούτος να είναι ο θησαυρός που άφησαν οι πρόγονοί μας και με στοιχεία από την κληρονομιά μας αυτή, να διαμορφώθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός, αλλά υπάρχει κίνδυνος η υπέρμετρη αύξηση των τιμών στα μνημεία μας, να οδηγήσει διάφορους επαγγελματίες σε δυσχέρεια π.χ. μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά οδηγοί ταξί και ξεναγοί, από την όποια υποχώρηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς μας χώρους. 

________________ 
http://www.pna.gr/blogposts?view=entry&id=32

http://edstellados.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου