.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

  ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Η καρδιά της Μεσσηνίας


ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Κτισμένη σε μια εύφορη γη στον μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου, με μια τεράστια αμμουδιά στα πόδια της, έντονη ζωή και σημαντικά μνημεία, η Καλαμάτα δεν είναι μόνο η βάση για την εξερεύνηση της πλούσιας φύσης της Μεσσηνίας αλλά και μια πόλη που αποτελεί από μόνη της λόγο για ταξίδι

Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε στο παρελθόν από σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου.
Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε στο παρελθόν από σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου.
"Δε χρειάζεται περισσότερο από ένα βλέμμα για να συλλάβεις ολόκληρη την εικόνα της πολιτείας, που κατεβαίνει από το γραφικό βουνό της στη θάλασσα, με τ' αραιά και παστρικά αρχοντικά της σπίτια. Κ' έτσι μπορείς ευθύς αμέσως να καταλάβεις πως οι άνθρωποι που κατοικούν τον τόπο δεν αποτελούν παρά ένα πρόσχημα.
Και πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, επάξια τον κατοικούν. Γιατί σε καμιάν άλλη ελληνική πολιτεία δε βρίσκει ο περαστικός τέτοιον ανοιχτόκαρδο και πρόσχαρο πολιτισμό, τέτοια αίσθηση της εσωτερικής καλλιέργειας, τέτοια ημερότητα ήθους και τέτοια πραγματική ανθρωπιά", γράφει ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος για την Καλαμάτα.
Είναι αναμφισβήτητα μια τυχερή πόλη. Βρίσκεται χτισμένη σε μια εύφορη γη, που στο βάθος των αιώνων ό,τι και να έσπερνε κανείς, φύτρωνε και καρποφορούσε. Αναπνέοντας για χρόνια πολλά την ήρεμη αύρα της, ημέρεψαν σιγά σιγά και οι άνθρωποι, και με τη σειρά τους έκτισαν απλά αλλά φιλόξενα σπίτια, δρόμους και πλατείες.
Οι Καλαματιανοί αγαπούν πολύ την πόλη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από χρόνια αρκετοί από αυτούς αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, οι περισσότεροι γύρισαν μετά χρόνια πίσω στην πατρίδα τους.
Το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων.
Το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων.
Xτισμένη στον μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου, με τη μεγάλη προκυμαία και την απέραντη αμμουδιά της, η Καλαμάτα είναι μια ευχάριστη νότα και για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, είτε αυτοί είναι περαστικοί είτε έχουν προορισμό τις μεσσηνιακές ακτές της είτε αναζητούν την αυθεντικότητα των χωριών της και της φύσης της.
Ο παλμός της πόλης
Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από καταστρεπτικούς σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου. Διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, σε συνδυασμό με τα μοντέρνα κτίρια και τα πανέμορφα νεοκλασικά της. Το κάστρο, άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πριγκίπισσας Iσαβέλλας και το ιστορικό μυθιστόρημα του Αγγελου Tερζάκη Πριγκιπέσσα Iζαμπώ, βρίσκεται σε πευκόφυτο λόφο στα βορειοδυτικά της πόλης.
Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι «Ψαράκια».
Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι «Ψαράκια».
Το έχτισαν οι Φράγκοι τον 15ο αιώνα, όμως η τελική μορφή του είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων των Ενετών και των Τούρκων.
Τμήματα της οχύρωσης χρησίμευσαν στο παρελθόν για την κατασκευή σπιτιών και δημόσιων κτιρίων, άλλα τμήματα έπεσαν με τον σεισμό, αλλά οι αρχαιολόγοι αποκατέστησαν ένα μεγάλο μέρος του και σήμερα είναι σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο της πόλης.
Εκεί φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού. Κάτω και γύρω από το κάστρο απλώνεται η παλιά πόλη. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με αφετηρία τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής με τους δύο ασημένιους τρούλους και μέσω της οδού Σπάρτης να φθάσετε στην Πλατεία 25ης Μαρτίου.
Δρομάκι στην παλιά πόλη.
Δρομάκι στην παλιά πόλη.
Στη διαδρομή σας θα δείτε πολλά παλαιά αρχοντικά, δημόσια κτίρια νεοκλασικού ύφους και αρκετά μουσεία. Tο Aρχαιολογικό Mουσείο της Kαλαμάτας, που παλαιά στεγαζόταν στο αρχοντικό Mπενάκη, έχει μεταφερθεί σε κτίριο κοντά στον ναό των Αγίων Αποστόλων, τον ναό από τον οποίο λέγεται ότι ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Αξίζει να το επισκεφθείτε, καθώς έχει ανεκτίμητης αξίας ευρήματα από όλη τη Μεσσηνία.
Ενα άλλο αξιόλογο μουσείο είναι το Λαογραφικό Mουσείο το οποίο περιλαμβάνει πολλά κειμήλια από την Eπανάσταση του 1821, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Σε παλιό αρχοντικό στεγάζεται και το δημαρχείο της πόλης, ενώ η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 60.000 τόμους και η Πινακοθήκη έργα κυρίως Eλλήνων ζωγράφων.
Η Καλαμάτα διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
Η Καλαμάτα διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
Ενα άλλο αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε είναι το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων, έκτασης 54 στρεμμάτων, που στην ουσία δεν είναι μουσείο, αλλά θεματικό πάρκο, και μάλιστα το πρώτο της Ελλάδας.
Το καλοκαίρι ο παλμός της πόλης μεταφέρεται στο λιμάνι και την παραλιακή. Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι "Ψαράκια" γεμίζει τα απογεύματα από παιδιά που παίζουν, καροτσάκια και ποδηλατάκια, ωστόσο η νεολαία βρίσκεται στην οδό Ναβαρίνου.
Η είσοδος του κάστρου.
Η είσοδος του κάστρου.
Ο πεζόδρομος βρίθει από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ στα παραλιακά καφέ νέοι, γέροι και τουρίστες απολαμβάνουν τον καφέ, το γλυκό ή το ποτό τους με θέα τη θάλασσα. Ενα άλλο σημείο για να απολαύσετε το ποτό ή τον καφέ ή ένα δείπνο δίπλα στη θάλασσα είναι η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
Βραβευμένες Παραλίες
H παραλία της Καλαμάτας είναι πεντακάθαρη, βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης και προσφέρεται για μια γρήγορη βουτιά μέσα στη μέρα. Ωστόσο, έξι μόλις χιλιόμετρα προς τα ανατολικά βρίσκεται η οργανωμένη παραλία του Αλμυρού, που προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ.
Η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
Η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
Μια υπέροχη παραλία επτά χιλιόμετρα έξω από την πόλη είναι η Μικρή Μαντίνεια, με τα βοτσαλάκια και τα καταγάλανα νερά της αλλά και με τα beach bar με άψογες μουσικές επιλογές.
Αλλες παραλίες είναι η Μπούκα και το Πεταλίδι, που προτιμώνται από τους ντόπιους. Λίγο πιο απομακρυσμένη, στα 12 περίπου χιλιόμετρα, βρίσκεται η παραλία της Σάντοβας, με χρυσαφένια άμμο και beach bars που σερβίρουν ποτά πάνω στο κύμα.
Με φόντο τον Ταΰγετο, μεγάλη προκυμαία και αμμουδιά, η Καλαμάτα είναι ιδανικός προορισμός διακοπών.
Με φόντο τον Ταΰγετο, μεγάλη προκυμαία και αμμουδιά, η Καλαμάτα είναι ιδανικός προορισμός διακοπών.
Αξίζει να γνωρίζετε ότι οι παραλίες της Καλαμάτας έχουν βραβευθεί πολλές φορές από την Eυρωπαϊκή Ενωση λόγω της καθαρότητας των νερών και του βυθού τους.
Εκδρομή στην Αρχαία Μεσσήνη
Μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας κοντά στο χωριό Mαυρομμάτι βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη. Είναι μια κοντινή εκδρομή την οποία δεν πρέπει να παραλείψετε, τόσο για την ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία του χώρου όσο και για το πανέμορφο τοπίο. Ο αρχαιολογικός χώρος, από τον οποίο μόνο μικρό τμήμα έχει ανασκαφεί, προκαλεί έκπληξη, λόγω του μεγέθους του. Ναοί, ιερά, ολόκληρες γειτονιές με οικίες και δημόσια κτίρια είναι εντυπωσιακά και πολύ καλά διατηρημένα.
Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, στεγάζεται τμήμα των ευρημάτων, τα οποία ξεπερνούν τα 10.000 αντικείμενα. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το 369 π.X. στους δυτικούς πρόποδες της Iθώμης από τον Eπαμεινώνδα, ο οποίος την όρισε ως νέα πρωτεύουσα. Οχι μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Mεσσήνης, στην κορυφή του όρους Iθώμη, ήταν το μοναστήρι Bουρκάνου (1.725), δίπλα από το περίφημο ιερό του Iθωμάτα Διός, στο οποίο, οποιοσδήποτε δούλος που προσέτρεχε εκεί αναζητώντας άσυλο, μπορούσε να ελευθερωθεί από τον ιερέα.
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού
Υπαίθρια επίδειξη ποδηλατικών δεξιοτήτων.
Υπαίθρια επίδειξη ποδηλατικών δεξιοτήτων.
Ενα φεστιβάλ που πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, θα έδιναν τα πάντα για να φιλοξενήσουν και ένα φεστιβάλ για το οποίο δεν έχουν ακουστεί παρά εγκωμιαστικά σχόλια για τις εξαιρετικές επιλογές του και τους πρωτοποριακούς καλεσμένους του. Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο ομάδες χορού και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν τα τελευταία έργα τους στο φεστιβάλ που ξεκίνησε από το μεράκι μιας χούφτας ανθρώπων και έφτασε να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Fast Info
Τοπικά προϊόντα
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Οι ελιές και το λάδι είναι τα κύρια προϊόντα της Καλαμάτας, μαζί με το σταφύλι και τη σταφίδα. Η περιοχή παράγει εκλεκτής ποιότητας κρασιά, λευκά (ροδίτης, ασύρτικο) ή κόκκινο (φωκιανό, μανδηλαριά, cabernet). Το καλαματιανό "καλογερίστικο" αρωματικό ξίδι, καθώς και τα μεσσηνιακά αποστάγματα εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παραγωγή φρούτων και κηπευτικών είναι μεγάλη, με κύρια προϊόντα τα εσπεριδοειδή, τα σύκα, τα καρπούζια, τα πεπόνια, τις πατάτες και τις ντομάτες. Ο γειτονικός Ταΰγετος είναι πλούσιος σε αρωματικά φυτά και βότανα.
Δραστηριότητες στη φύση
Ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ. Η μαρίνα της Καλαμάτας είναι σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη. Εχει χωρητικότητα 250 θέσεις και παρέχει στον επισκέπτη νερό και ρεύμα, ενώ κατόπιν παραγγελίας γίνεται ανεφοδιασμός καυσίμων, ανταλλακτικών καθώς και μηχανικών επισκευών. Λειτουργεί όλο τον χρόνο. Πληροφορίες στον Nαυτικό Ομιλο Kαλαμάτας (τηλ. 27210 23860).
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην περιοχή Καλάθι, με πανοραμική θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου.
Ποδήλατο στην πεζοδρομημένη οδό Ναυαρίνου και σε αρκετά σημεία της πόλης. Πολύ σύντομα οι λάτρεις του ποδηλάτου θα έχουν στη διάθεσή τους έναν ποδηλατόδρομο συνολικού μήκους 4 χλμ.
Ιππασία στη δυτική παραλία με τα άλογα του Νίκου Δρούγα.
Κείμενο: Νέλλη Καψή
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας, Παναγιώτης Σαρρής
*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Η Kαλαμάτα, παρότι χτυπήθηκε στο παρελθόν από σεισμούς, δεν κυριαρχήθηκε από την ευκολία του τσιμέντου.
 • Το υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων.
 • Η πλατεία Αριστομένους με το γνωστό σιντριβάνι «Ψαράκια».
 • Δρομάκι στην παλιά πόλη.
 • Η Καλαμάτα διατηρεί τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
 • Η είσοδος του κάστρου.
 • Η μαρίνα Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.
 • Με φόντο τον Ταΰγετο, μεγάλη προκυμαία και αμμουδιά, η Καλαμάτα είναι ιδανικός προορισμός διακοπών.
 • Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
 • Υπαίθρια επίδειξη ποδηλατικών δεξιοτήτων.
 • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
 • Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου