.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μεσσήνη: Η Μεθυσμένη Πολιτεία

Οι Ομορφιές της Μεσσηνίας Τα Αξιοθέατα της Μεσσηνίας και όχι μονο….

 Μεσσήνη: Η Μεθυσμένη Πολιτεία

Στο κέντρο του Μεσσηνιακού κόλπου, δέκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την Καλαμάταβρίσκεται ηΜεθυσμένη Πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή, η Μεσσήνη ή Νησί όπως την αποκαλούν πολλοί. Είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Παμίσου, στο κάτω μέρoς της Μεσσηνιακής πεδιάδας.

Η ομηρική «Μακαρία», οι «Λίμναι» του Παυσανία, το φραγκικό «Νησί»,το αγαπημένο μέρος της πριγκίπισσας Ισαβέλας ή πριγκιπέσα Ιζαμπώ, το μέρος στο οποίο δόθηκε η τελευταία παράσταση της εξέγερσης των Ορλωφικών στην Πελοπόννησο, η Μεσσήνη του Μεσοπολέμου που ενέπνευσε τον Σωτήρη Πατατζή να γράψει το μυθιστόρημα του Μεθυσμένη Πολιτεία, σήμερα είναι μία σύγχρονη μεγάλη πόλη με άριστες τουριστικές υποδομές η οποία προσφέρει στον επισκέπτη της άφθονες λύσεις στον τουριστικό τομέα. Η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη που διαθέτει η Μεσσήνη με την αρχαία πόλη της, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει την αρχαία πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και να ζήσει τη σύγχρονη πόλη της Μεσσήνης.

Σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης αποτελεί το καταπράσινο κεντρικό πάρκο της με τα συντριβάνια και το γραφικό ρολόι. Η Μεσσήνη μεταξύ άλλων αποτελεί την πατρίδα του πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση του συγγραφέα Μιχάλη Στασινόπουλου ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Αλευράς. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στο οποίο εκτός από τη μόνιμη έκθεση του καλλιτέχνη λειτουργεί και σχολή χαρακτικής. Μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στη θέση Μπούκα ανοίγεται ένας γαλάζιος παράδεισος. Η βραβευμένη με Γαλάζια σημαία παραλία προσφέρει στους λουόμενους άφθονές υπηρεσίες.

Η αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση. Η ιδιαιτερότητα της να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από άλλους οικισμούς δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει μία τόσο σημαντική πόλη στο περιβάλλον που άκμασε. Οι επιβλητικές οχυρώσεις, τα ιερά και τα δημόσια οικοδομήματα περιμένουν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει και να περπατήσει πάνω σε αρχαία μονοπάτια.

Σίγουρα θα παρατηρήσετε την Αρκαδική πύλη η οποία σώζεται αρκετά καλά και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης από την εποχή των πρώτων περιηγητών που την απεικόνισαν. Το κυκλικό της σχήμα με τις δύο εισόδους, μια διπλή εσωτερική και μια εξωτερική, σε συνδυασμό με το μνημειακό χαρακτήρα της προκαλεί δέος σε όλους τους επισκέπτες. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε Tο Στάδιο και το Γυμνάσιο τα οποία αποτελούν τα πλέον εντυπωσιακά από άποψη διατήρησης οικοδομικά συγκροτήματα.

Η Μεσσήνη περιμένει τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις ομορφιές της, το σύγχρονο χαρακτήρα της, τη μεσογειακή της άποψη και την ανάγλυφη ιστορία της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου