.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Περισσότεροι από 40.000 τόνοι καρπουζιού έχουν συγκομιστεί στην Τριφυλία

    ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ    



Ως μία από τις καλύτερες χρονιές κρίνεται η φετινή για το καρπούζι Τριφυλίας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συγκομιστεί περισσότεροι από 40.000 τόνοι και έχουν εξαχθεί τουλάχιστον 800 φορτηγά στις αγορές του κόσμου! Η φετινή χρονιά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, δικαίως χαρακτηρίστηκε από τους παραγωγούς ως «καρπουζοχρονιά». Θα μπορούσε, βέβαια, να πάει πολύ καλύτερα, όπως λένε και οι ίδιοι οι παραγωγοί, όμως οι καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα της συγκομιδής και λίγες μέρες αργότερα, τόσο στην περιοχή και τη χώρα μας όσο - κυρίως - στην Ευρώπη, είχαν συνέπειες. Έτσι, από εκεί που υπήρχε - στην αρχή - για τα πρώιμα στρογγυλά καρπούζια μεγάλη ζήτηση, για κάποιες μέρες μειώθηκε, με συνέπεια και την πτώση της τιμής. Αργότερα, ωστόσο, που ο καιρός έφτιαξε και ανέβηκαν και στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες, οι βαρέλες ή μπουκάλες, όπως λέγονται, είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση και πολύ καλή τιμή. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και τώρα, που έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από το 95% της συγκομιδής, η ζήτηση είναι αυξημένη.
Όπως είπε στο «Θάρρος» ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος: «Φέτος στην Τριφυλία ξεπεράσαμε τους 40.000 τόνους και έχει ήδη συγκομιστεί το 95 με 98%. Απομένουν να συγκομιστούν - κυρίως - κάποιες καλλιέργειες βόρεια της Κυπαρισσίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ αυτές τις μέρες στην περιοχή της Τερψιθέας και του Αγρίλη κόβεται το δεύτερο χέρι. Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής του καρπουζιού μας ήταν οι αποδόσεις και η ποιότητά του, που οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, αλλά και στο μεράκι των παραγωγών μας, οι οποίοι αγαπούν τη γη και τις καλλιέργειές τους και φροντίζουν τα προϊόντα τους. Δεν υπήρχε χώρα που να μην έγινε εξαγωγή του καρπουζιού μας. 
Σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα. Στην Πολωνία, δε, υπήρξε αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία. Επίσης, στην κεντρική Ευρώπη, με κυριότερο αποδέκτη τη Γερμανία, αλλά και την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία. Όπως και στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Αγγλία. Αυξημένη ήταν η ζήτηση φέτος στις Βαλκανικές χώρες, όπως κυρίως η Σερβία κ.α. 
Πολλοί εξαγωγικοί φορείς ήταν στην Τριφυλία, από την αρχή της συγκομιδής και τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι αναγγελίες που έγιναν ηλεκτρονικά στο υπουργείο είναι τουλάχιστον 800 φορτηγά αυτοκίνητα, για εξαγωγές, κάτι που δείχνει τη δυναμική της περιοχής και αναδεικνύει το καρπούζι της Τριφυλίας.

~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου