.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Συμφωνία εταιρικής σχέσης

euroelections1ΜΕΡΟΣ 3
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. περιέλαβαν στις δηλώσεις τους τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κοιτάξουν οι Ελληνες υπεύθυνοι τόσο για τα κεντρικά προγράμματα του Σ.Ε.Σ. όσο και των περιφερειακών προγραμμάτων.
Στο τρίτο μέρος της ανάλυσης που επιχειρούμε, αναφερόμαστε στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, διότι στις δηλώσεις αυτές περιγράφονται σε δύο γραμμές οι προτεραιότητες που πρέπει να δώσουμε, αν θέλουμε να έχουμε μόχλευση πόρων και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια εφαρμογή του νέου σχεδίου. Το Σ.Ε.Σ. δεν είναι ούτε δώρο ούτε πανάκεια.
Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων
Σχολιάζοντας την έγκριση της συμφωνίας, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn δήλωσε τα εξής: «Σήμερα η Ελλάδα υιοθέτησε ένα επενδυτικό σχέδιο ζωτικής σημασίας, που εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και ανανεωμένης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.
Αυτή η συμφωνία εταιρικής σχέσης αντανακλά τη δέσμευση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ελλάδας να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πολύτιμους χρηματοδοτικούς πόρους της Ε.Ε. και να διασφαλίσουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι επενδύσεις μας θα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τη νέα πολιτική συνοχής, με εστίαση στην πραγματική οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι η ποιότητα και όχι η ταχύτητα.
Ο κ. Hahn πρόσθεσε: «Η σημερινή συμφωνία θέτει τα θεμέλια για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα, χάρη στις επενδύσεις της Ε.Ε. Ο τουρισμός, η ενέργεια, τα γεωργικά είδη διατροφής, το περιβάλλον, η γαλάζια οικονομία και η εφοδιαστική (logistics) θα είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ ο πολιτισμός, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, η υδατοκαλλιέργεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι Τ.Π.Ε., η διαχείριση των αποβλήτων, το εμπόριο και οι υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών θα κατέχουν επίσης εξέχουσα θέση στο μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας».
Ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. László Andor, δήλωσε τα εξής:
«Οι επενδύσεις του Ε.Κ.Τ. θα στηρίξουν την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Θα στηρίξουν επίσης τους πιο ευάλωτους πολίτες βοηθώντας τους να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες».
Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Dacian Cioloş, δήλωσε τα εξής:
«Εναπόκειται τώρα στην Ελλάδα να προτείνει ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και καλά στοχευμένο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει στους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτές τις προκλήσεις».
Η επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε τα εξής:
Για την Ελλάδα, ειδικότερα, η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και η πιο ελπιδοφόρα ευκαιρία, είναι να ενισχυθεί το δυναμικό γαλάζιας ανάπτυξης της χώρας, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη παράδοση και πείρα της στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας: θαλάσσιος τουρισμός, θαλάσσια ενέργεια, εκμετάλλευση του θαλάσσιου βυθού και υδατοκαλλιέργεια, πέραν των θαλάσσιων μεταφορών και της ανάπτυξης των λιμένων».
Τα συμπεράσματα δικά μας
Οι λογικοί επενδυτές θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αδρανείς όσο δεν ενεργοποιείται το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα και με τις αισιόδοξες προβλέψεις, πρόκειται να εισρεύσουν μάζες τουριστών, που άλλος λίγα, άλλος πολλά, τα ευρώ σίγουρα θα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοχλός στην όλη προσπάθεια να ξεσκουριάσουν οι σκουριασμένες εδώ και πολλά χρόνια πρωτοβουλίες.
Η ανάγκη λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι ακόμη πιο επιτακτική, αν υπενθυμίσουμε ότι τα  δισ. € που τους έδωσε ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του, τα χρησιμοποίησαν εις όφελος μιας ανακεφαλαιοποίησης που ναι μεν οφείλεται στις πράξεις και παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, αλλά που τελικά ο λαός κλήθηκε να πληρώσει, για μια φορά ακόμη.  Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι για να γίνουν σάρκα και οστά, τα περιλαμβανόμενα στο ανωτέρω νέο πρόγραμμα με την ονομασία Σ.Ε.Σ., πρέπει να υπάρξει και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ένα τραπεζικό σύστημα ευκίνητο και μειωμένου κόστους δανεισμού, με παράλληλη μείωση των λειτουργικών δαπανών του.
Ταυτόχρονα, η στρατηγική του αναπτυξιακού νόμου πρέπει να περιχαρακώσει τους προς διάθεση πόρους, με άμεση και ενδελεχή μελέτη των κριτηρίων ανάθεσης, ώστε να αποφευχθούν, τόσο η σπατάλη πόρων, όσο και η εμπλοκή φορέων που δε διαθέτουν, ούτε πόρους από μόχλευση, ούτε διατίθενται να εισφέρουν τους προβλεπόμενους ίδιους πόρους.
Τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος είναι σημαντικά και εκ των πραγμάτων κανένα Ε.Σ.Π.Α., Σ.Ε.Σ. ή πακέτο Ντελόρ δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Ταυτόχρονα, η υπερδιόγκωση του δημοσιονομικού χρέους θέτει τις προσπάθειες των φορέων ανάπτυξης σε αμφιβολία. Η περιδίνηση σε όλους τους τομείς με ταυτόχρονη αναφορά στις ανάγκες, εγκυμονεί τον πρόσθετο κίνδυνο μη έγκαιρης απορρόφησης, αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν, όπου από το ένα μέρος μας έδιναν αφειδώς εκείνα που ζητούσαμε, αλλά στις εκκαθαρίσεις γνώριζαν να παίρνουν πίσω το 10-12%. Χτυπητό παράδειγμα οι επιστροφές του αγροτικού τομέα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που μόνο για το 2011 κι το 2012 ανήλθαν σε περίπου 600 εκατ. € που ζήτησε και πήρα πίσω ο κοινοτικός προϋπολογισμός!
Όσοι ονειρεύτηκαν ότι είναι δυνατή η «ευημερία χωρίς ανάπτυξη», καλό είναι να θέσουν στο πλάι την αποτυχημένη προσπάθεια συνταγής, γιατί οι λαοί και μεταξύ αυτών ο ελληνικός λαός δεν διατίθενται να δουλεύουν και να αμείβονται με ένα καλό ηλιοβασίλεμα. Χρειάζονται μισθό αποτελούμενο από χρήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων ξοδεύουν με την εισαγωγή τους εκ νέου στην αγορά. Το Σ.Ε.Σ. μπορεί να αποκτήσει νόημα στους δύσκολους καιρούς που περνούμε μόνο αν υπάρξει σύνεση και όχι παλιομοδίτικη εφαρμογή ξεθωριασμένων κανόνων.


Γράφει:  - 6 Ιουνίου 2014 
από το: http://www.haniotika-nea.gr/simfonia-eterikis-schesis-2/#ixzz33qhON4VH 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου