.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΟΧΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΙΚΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ, ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ μας και μέσα στο Θαλάσσιο Περιβάλλον της Μεσογείου

   
της  Μαρίας  Αρώνη  του  Γεωργίου
                   Αντιδημάρχου του Δήμου Ελαφονήσου,       
Συμβούλου Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων
του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου



Παρά τις έντονες αντιδράσεις και περιβαλλοντικών οργανώσεων και τη κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την Παγκρήτια συντονιστική κίνηση κατά της εξουδετέρωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως όλα δείχνουν, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης 1.000 τόνων χημικών ανοιχτά της Μεσογείου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (που στα τέλη του Αυγούστου τάχθηκε ανοικτά υπέρ μιας «διεθνούς απάντησης» στη Δαμασκό, λόγω της χρήσης χημικών όπλων), έχει εδώ και καιρό παραδεχθεί πως “η έξοδος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας γίνεται προς τη Μεσόγειο”.
Δεσμεύτηκε να ενημερώνει την ελληνική επιστημονική κοινότητα για τη διαδικασία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να απορριφθεί τίποτα στον θαλάσσιο χώρο. Έκτοτε η ενημέρωση από επίσημα κυβερνητικά χείλη είναι ανύπαρκτη.

Η υδρόλυση εν πλω, η μέθοδος που έχει επιλεγεί για την εξουδετέρωση των χημικών συνιστά μέγιστη περιβαλλοντική απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή έκβαση της διαδικασίας, ως εκ τούτου ο κίνδυνος για το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα και τις ακτές της Ν. Πελοποννήσου, παραμένει ορατός.
 
Η Ελαφόνησος, το ψαρονήσι της Πελοποννήσου, εκτός της πλούσιας ναυτικής παράδοσης και της  εντυπωσιακής τουριστικής ανάπτυξης, διαθέτει μια από τις πιο δραστήριες κοινότητες αλιέων στην Ελλάδα. Οι νησιώτες κάτοικοί της στεκόμαστε στο πλευρό των συλλογικοτήτων και των κινημάτων πολιτών της Λακωνίας, των Κυθήρων, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αγωνιζόμενοι ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας.


Έστω και την ύστατη στιγμή,  ζητούμε να σταματήσει κάθε σχέδιο «καταστροφής» - διάθεσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου