.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πέτρος Τατούλης: Την 8η Νοεμβρίου η Πελοπόννησος θα είναι βαμμένη λευκή

"Η πορεία μου στην πολιτική είναι κρυστάλλινη. 
Διάφανη. Απόλυτα έντιμη".


-Ποια είναι η μεγάλη σας ανησυχία όλη αυτή την προεκλογική περίοδο; Σας ανησυχούν οι προσωπικές επιθέσεις και η κάθοδος Σαμαρά;
Καθόλου δεν με ανησυχούν τα όσα μου αναφέρετε. Και βασικά τα βρίσκω παντελώς άσχετα με τις προσεχείς εκλογές. Η μοναδική μου έγνοια είναι σε πρώτο επίπεδο πώς θα κάνουμε τις αναγκαίες
παρεμβάσεις προκειμένου να μην δημιουργηθούν αρρυθμίες από τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Είναι λογικές οι ανησυχίες και των υπαλλήλων των νομαρχιών και της περιφέρειας, και των αγροτών για την καταβολή των αποζημιώσεων, και όλων εκείνων που φοβούνται ότι θα υπάρξει πάγωμα στην πληρωμή των ενταλμάτων για παράδειγμα. 
Αυτά πρέπει να λύσουμε και αυτά επεξεργαζόμαστε ήδη. Δεν περιμένουμε την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουμε. Δεν υπάρχει ούτε μια ώρα για χάσιμο. Δεν ζητούμε καμία πίστωση χρόνου από τους Πελοποννησίους συμπολίτες μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στην πολιτική μου διαδρομή έμαθα ότι ο πόλεμος λάσπης που κάποιοι μετέρχονται ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης, όταν δεν βρίσκει απάντηση, τότε γίνεται βούρκος και καταπίνει όσους την εκτοξεύουν.
Οι ανυπόστατες επιθέσεις που δέχομαι όλο αυτό το διάστημα, φανερώνουν την ένδεια πολιτικής πρότασης από τους επίδοξους σωτήρες της Πελοποννήσου. Κατανοώ τον πανικό τους μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα των παλαιοκομματικών και κακότεχνων μεθόδων τους. Και είναι άθλιο θέαμα διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες και ταραχοποιοί να έρχονται στην Αρκαδία και να μας κουνούν απειλητικά το δάχτυλο. 
Εμείς στον τόπο μας γνωριζόμαστε πολύ καλά. Δεν χρειαζόμαστε συστάσεις. Η πορεία μου στην πολιτική είναι κρυστάλλινη. Διάφανη. Απόλυτα έντιμη. Ας αναζητήσουν αλλού τα φαινόμενα διαφθοράς, με τα οποία εγώ προσωπικά συγκρούστηκα και εκείνοι συνεχίζουν προκλητικά να συγκαλύπτουν. Εμένα όλη αυτή η συζήτηση δεν με αφορά καθόλου. Το ότι έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου είναι για εμένα τίτλος τιμής, διότι πολύ απλά η πολιτική μου παρουσία δεν μου εξασφάλισε τα πλούτη που για κάποιους άλλους είναι συνυφασμένα με τα αξιώματά τους.

-Ποια είναι τα σχέδια σας για την Πελοπόννησο και πόσο θα μας κοστίσουν;
Στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομη, περιφερειακή ανάπτυξη εφαρμόζοντας ένα συνεκτικό και συγκροτημένου σχέδιο που από την πρώτη στιγμή δώσαμε στη δημοσιότητα. Κεντρικός μας στόχος η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει, και θα γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έχουμε από τη πρώτη στιγμή καταθέσει στη διάθεση των πολιτών της Πελοποννήσου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Επιδιώκουμε να άρουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να είμαστε αρωγοί στον εκσυγχρονισμό των προϊόντων ή των υπηρεσιών των επιχειρήσεων, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων δραστηριοτήτων. Δημιουργούμε Υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης αντίστοιχες των σημερινών απαιτήσεων, αποτελεσματικές, αξιόπιστες, ικανές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, και φυσικά με ανταγωνιστικό κόστος, προκειμένου να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας, Όλοκλήρωση των έργων υποδομής που έχουν ξεκινήσει, και σχεδιασμός νέων, στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού που θα εξυπηρετεί τους στρατηγικούς μας στόχους. Να επιλύσουμε οριστικά, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες και εφαρμοσμένες πρακτικές, το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. 
Να ανασυντάξουμε από μηδενική βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας με στόχο να το καταστήσουμε θεσμικό αναπτυξιακό εργαλείο και σημείο αναφοράς για όλες τις ενέργειες και δραστηριότητες. Άλλα και να προσεγγίσουμε καθολικά και να διαχειριστούμε ολοκληρωμένα το σύνολο του τουριστικού μας κεφαλαίου ώστε να αποτελέσει η Πελοπόννησος στο σύνολο της ένα διεθνές brand.name. Ένα σχέδιο ορθολογικό και βασισμένο στους κρίσιμους άξονες ανάπτυξης της τοπικής μας Πελοποννησιακής οικονομίας, ένα σχέδιο κοστολογημένο στα 1,5 δις ευρώ. Είναι σαφές ότι δεν λέμε ότι όλα θα γίνουν άμεσα. Θα ήταν ψέμα να υποστήριζα ότι όλα θα γίνουν αμέσως. Θαύματα δεν υπάρχουν. Κάποια από αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν ορίζοντα δεκαετίας.

-Τελικά λεφτά υπάρχουν;
Μέχρι σήμερα το κεντρικό κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την περιφέρεια και να τροφοδοτηθεί την ανάπτυξη και όλα αυτά σε βάρος των ίδιων των τοπικών κοινωνιών. Δε θα ισχυριστώ πως λεφτά υπάρχουν, δε θα κάνω την παραδοχή ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Οι δυσκολίες που μας περιμένουν είναι μεγάλες αλλά είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Ήδη εργάζονται στελέχη, επιστήμονες, συνεργάτες του συνδυασμού για την 8η Νοεμβρίου. Από τώρα ετοιμάζουμε ένα υλοποιήσιμο στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε άμεσα να τεθεί σε διαβούλευση από την 1η Γενάρη. Τι έλεγαν τόσα χρόνια οι διάφοροι, που σήμερα καμώνονται τους δήθεν επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς ; Έλεγαν λοιπόν, «εμείς θέλουμε, λεφτά δεν μας δίνουν οι κυβερνήσεις». 
Τι θα μας πουν αύριο όλοι αυτοί που κατηγορούν τον Καλλικράτη, όπως ο νομάρχης Μεσσηνίας που λέει ότι ο θεσμός είναι «κολοβός» επειδή δεν φέρνει τσουβάλια λεφτά; Θα μας πουν «Εμείς θα θέλαμε. Αλλά ο Καλλικράτης δεν μας δίνει λεφτά». Τέλος λοιπόν στα παραμύθια και στα άλλοθι της ανικανότητας. Εμείς δεν θα κάτσουμε να περιμένουμε πότε το κράτος θα έχει να μας ξαναδώσει λεφτά. Δεν θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας στην μιζέρια. Εμείς, θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους πόρους από το ΕΣΠΑ, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για απευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα διεκδικήσουμε, με ώριμες προτάσεις και σχέδιο, τους πόρους από την κεντρική κυβέρνηση καταρρίπτοντας την λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού που σπαταλούσε χρηματοδοτήσεις λόγω έλλειψης σχεδίου και ανυπαρξίας ελέγχου. Εμείς λέμε ότι δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Εμείς λέμε ότι θα κλείσουμε τις πόρτες στις αρπαχτές. Εμείς λέμε ότι δεν θα δίνουμε χρηματοδοτήσεις διακρίνοντας τους υποψήφιους επενδυτές σε «δικούς» μας και σε «άλλους». Αυτά ανήκουν στο παρελθόν κι εμείς κοιτάμε το μέλλον.

* απόσπασμα συνέντευξης στον Δημητρη Μανιατάκο στο δημοτικό ραδιοφωνο Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου