.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙOY KΑΨΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

  "ΣΠΗΛΑΙO KΑΨΙΑ" 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣ. ΑΡΜΟΝΗ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ε.α.
                    εφημ. "ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ"  Νοεμβ.2009   

Σήμερα (19.12.2010) είμαι βαθύτατα συγκινημένος γιατί έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Σπηλαίου Κάψια – Μαντινείας και γιατί τα ετέλεσεν ο αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, πρώην Υπουργός και Βουλευτής, ο οποίος στην ομιλίαν του ανέφερεν ότι η αξιοποίησις του Σπηλαίου οφείλειται στους αγώνες του Νίκου Αρμόνη. Τον ευχαριστώ θερμώς γιατί ανεφέρθη στην ταπεινότητά μου. Ως Καψιώτης εγνώριζα την μεγάλην αξίαν του Σπηλαίου εκ προσωπικής αντιλήψεως.
- Το 1939 ο αείμνηστος Μιλτιάδης Σωτηρίου Πετρόπουλος Γραμματέας της τότε Κοινότητος Κάψια είχεν αναλάβει ως εργοδηγός την απόφραξιν της καταβόθρας, τότε οργάνωσεν μίαν ομάδα από χωριανούς να επισκεφθούν το Σπήλαιον. Εγώ παιδί τότε 16 ετών, μαθητής του Γυμνασίου, συμμετείχα στην ομάδα, εφοδιασμένοι με ηλεκτρικούς φακούς και λουξ μπήκαμε μέσα στο Σπήλαιον. Το μεγαλείο που αντικρίσαμε είναι απερίγραπτον και από τότε έχει εντυπωθεί ανεξίτηλα μέσα στο κεφάλι μου γιατί δεν μπήκα άλλην φοράν.- Έχω επισκεφθεί Σπήλαια του τόπου μας τα οποία έχουν αξιοποιηθεί και η εκμετάλλευσης αυτών αποφέρει σημαντικά έσοδα. Τα σπήλαια που έχω επισκεφθεί συγκρινόμενα με το Σπήλαιον Κάψια υστερούν από απόψεως κάλους και ομορφιάς.
- Όταν απηλλάγην από τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα αποφάσισα να ασχοληθώ εντατικώς με την αξιοποίησιν του Σπηλαίου Κάψια. Το 1995 έγραψα σχετικήν επιστολήν την οποίαν απέστειλα σε 78 παράγοντες, σε Υπουργούς Αρκάδες, Βουλευτάς, Πολιτικούς, Δημάρχους, Προέδρους Κοινοτήτων και άλλους που ηδύναντο να βοηθήσουν, για την αξιοποίησιν του Σπηλαίου Κάψια. Κανείς μα κανείς από όλους αυτούς δεν έδειξεν το ελάχιστον ενδιαφέρον, όλοι με ενέπαιζαν, μάλιστα πολλοί όταν κατέβαινε στην Τρίπολιν αντί χαιρετισμού, μου απηύθυναν την ερώτησιν, «πως πάνε τα Σπήλαια Νίκο;». Μοναδικήν εξαίρεσιν αποτέλεσεν ο Πέτρος Τατούλης, ο Βουλευτής Αρκαδίας τότε, ο οποίος υπέβαλεν σχετικήν ερώτησιν για να εισπράξει αρνητική απάντησιν από τον Υπουργόν Πολιτισμού Σταύρον Ανένον Βουλευτήν Μεσσηνίας.
- Το 1995 επεσκέφθην στο γραφείον του τον πρώτον Αιρετόν Νομάρχην Αρκαδίας Παναγιώτην Γιαννόπουλον, καταγόμενον από την Γορτυνίαν, και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και της συζύγου του τον ενημέρωσα για το Σπήλαιο Κάψια, λεπτομερώς. Έδειξε μεγάλον ενδιαφέρον και μου υπεσχέθη ότι θα φροντίσει, κράτησε μάλιστα και 40 περίπου φωτογραφίες του Σπηλαίου που είχεν τραβήξει, κατόπιν παρακλήσεώς μου, ο Λεωνίδας Χρήστου Αρμόνης, Καθηγητής Σωματικής αγωγής. Ο Νομάρχης Παν. Γιαννόπουλος παρά το ενδιαφέρον που έδειξε δεν προχώρησε, ενώ εγώ συνέχισα να τον πιέζω εντατικώς εν όψει νέων Νομαρχιακών εκλογών, την 6η Αυγούστου 1998 υπέγραψεν σύμβασιν με τον αείμνηστον Ιωάννην Δρανόπουλον, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκτέλεσιν των εργασιών ανέλαβεν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ζαφείρης Καροτσέρης. Τα έργα αξιοποιήσεως του Σπηλαίου Κάψια τελείωσαν προς 4ετίας, αλλά το Σπήλαιον δεν λειτούργησε. ΓΙΑΤΙ;
- Την ευθύνην της Μη λειτουργίας του Σπηλαίου Κάψια επί 4 χρόνια προφανώς την έχει ο Δήμαρχος Μαντινείας, που είχεν την διεύθυνσιν του Σπηλαίου.
- Σήμερα 19.12.2010, τύχη αγαθή, ο αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ετέλεσεν τα επίσημα εγκαίνια του Σπηλαίου Κάψια και στην ομιλίαν του ανέφερεν το όνομά μου. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Μαντινείας στην ομιλίαν απεσιώπισεν την ταπεινότητά μου, ούτε και με κάλεσε στα επίσημα εγκαίνια του Σπηλαίου. Ο Θεός είναι μεγάλος, δεν πειράζει.
- Ο αείμνηστος Αθανάσιος Παπαγιάννης εκ Νεστάνης διακεκριμένος Νομικός, Ιστορικός και Συγγραφέας γράφει στην τρίτομη (2.500 σελίδες) Ιστορία της Νεστάνης που είναι Ιστορία της Μαντινείας και της Αρκαδίας.
1. «Την πρωτοπορίαν των αγώνων της αξιοποίησης του Σπηλαίου Κάψια στέκει ακλόνητος και μαχητικός ο Καψιώτης Νικόλαος Αρμόνης Ταξίαρχος Χωροφυλακής…» και συνεχίζει «την 6η Αυγούστου 1998 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Νομαρχίας και Πανεπιστημίου Αθηνών για την αξιοποίησιν του Σπηλαίου Κάψια. Στην πρωτοπορίαν των αγώνων γι’ αυτήν την αξιοποίηση στάθηκε ο Νικόλαος Αρμόνης» «τραγική όμως των αρμοδίων φορέων και αρχών η αδιαφορία».
2. Στην Σελίδα 1770 γράφει: «Η αξιοποίηση του Σπηλαίου Κάψια οφείλεται στις ενέργειες και τους αγώνες του Νίκου Αρμόνη… στάθηκε μαχητικός από τις στήλες των Αρκαδικών Εφημερίδων και πρωτοπόρος. Αντιμετώπισε γραφειοκρατικές αρνήσεις και οπισθοδρομήσεις σε διάφορους τομείς… άκαμπτος πάντα, ανιδιοτελής, ανυποχώρητος κατόρθωσε να πείσει τους αρμοδίους φορείς να χρηματοδοτήσουν την έναρξιν του έργου για την Ιστορίαν σημειώνουμε την πρωτοβουλίαν και αγωνιστικότητα του Νίκου Αρμόνη».

Διαβάστε περισσότερα  στο: Αρκαδικό Βήμα
http://arkadiko.blogspot.com/2009/12/h_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου